Meta i kërkon OSBE-së të ndërmjetësojë për krizën politike

schedule19:17 - 26 Korrik, 2019

schedule 19:17 - 26 Korrik, 2019

Presidenti Meta i kërkon zyrtarisht OSBE-së që të ndërmjetësojë krizën në Shqipëri. Përmes një letre zyrtare drejtuar kryesuesit të radhës Lajçak dhe sekretarit të përgjithshëm Greminger, kreu i shtetit thotë se zgjidhja për këtë situatë është mbajtja e zgjedhjeve të lira, të ndershme e gjithëpërfshirëse.

Presidenti i Republikës i kërkon OSBE-së, të ndërmjetësojë për atë që e quan krizë institucionale dhe përfaqësuese e vendit tonë, teksa përgatitet të marrë kryesimin e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Europë, në Janar të vitit 2020.

Kërkesa është bërë përmes një letre zyrtare drejtuar kryesuesit të radhës të OSBE, ministrit të jashtëm të Sllovakisë Miroslav Lajçak dhe sekretarit të përgjithshëm Tomas Greminger, të cilët kreu i shtetit i ka takuar gjatë vizitave të tyre në Tiranë në qershor e korrik.

“Do të doja t’i kërkoja zyrtarisht OSBE-së që të ndërmjetësojë një dialog politik gjithëpërfshirës në Shqipëri, me qëllim arritjen e një zgjidhje të gjithanshme, e cila të parandalojë përshkallëzimin e mëtejshëm e krizës aktuale politike, institucionale dhe sociale në vend. OSBE-ja është institucioni i duhur për ta ndihmuar Shqipërinë në këto çaste kritike”.

Meta nënvizon nevojën për arritjen e një zgjidhje të gjithanshme, e cila të parandalojë përshkallëzimin e mëtejshëm e krizës aktuale politike, institucionale dhe sociale në vend.

“Shqipëria aktualisht po përjeton një situatë të rrezikshme dhe të pashembullt politike, ku shumica qeverisëse në pushtet kërkon të shtijë në dorë politikisht të gjitha institucionet e kontrollit dhe balancimit të pushtetit, ndërsa opozita kërkon delegjitimitetin e institucioneve”

Kreu i shtetit e ka edhe zgjidhjen për këtë situatë, përshkallëzimi i të cilës sipas tij, ka gjasa të ndikojë negativisht në procesin e integrimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian por edhe stabilitetin e Ballkanit Perëndimor e më gjerë.

“Zgjidhja e vetme e kësaj krize është mbajtja e zgjedhjeve të lira, të ndershme dhe gjithëpërfshirëse, gjithashtu të domosdoshme për kredencialet demokratike të Shqipërisë, të cilës i është besuar kryesimi i ardhshëm i OSBE.”

Kreu i shtetit shpreh bindjen se OSBE-ja mundet dhe duhet të luajë një rol më aktiv në këto çaste kritike./ABC News Albania 24/7