Gjiknuri: Po punojmë për depolitizimin e Komisioneve Zgjedhore

schedule16:03 - 24 Tetor, 2019

schedule 16:03 - 24 Tetor, 2019

Reforma zgjedhore i vuri sot në punë të gjithë palët, edhe politikën parlamentare edhe opozitën jashtë saj. Juristët punuan të ndarë, disa në Kuvend e disa në selinë e Partisë Demokratike. Komisioni dëgjoi ekpertët për fazën e parë, dhe ju la detyrë të punojnë javët e ardhshme për depolitizimin e komisioneve.

Damian Gjiknuri tha se e mirëpret propozimin e PD-së, edhe nëse drafti sillet në Kuvend përmes OSBE-së.

Mazhoranca dhe opozita parlamentare u bënë bashkë këtë të enjten në Komisionin e Posacëm të Reformës Zgjedhore.

Mbledhja u zhvillua e mbyllur, dhe sic mësoi ABC News, opozita ka kërkuar që të mos miratohen propozimet teknike të ekspertëve, pa u vendosur më përpara ndryshimi i sistemit. Megjithkëtë, palët kanë dëgjuar propozimet e ekspertëve për pjesën e parë të ndryshimeve në Kodin Zgjedhor, kur risinë kryesore e prezantoi në përfundim Damian Gjiknuri.

Ekpertëve ju është lënë për detyrë që javët e ardhshme të punojnë për një nga rekomandimet e ODIHR, depolitizimin e administratëës zgjedhore.

Damian Gjiknuri tha se komisioni do ta pranojë dokumentin e hartuar nga opozita jashtë parlamentit, edhe nëse ata nuk vijnë fare në komision.

Rudina Hajdari u përball me një mbledhje të vështirë me kundërshtarët e saj brenda grupit parlamentar, ndaj i komunikoi publikut me vonesë këndvështrimin e saj për reformën.

Grupet e punës për reformën zgjedhore:

Sistemi zgjedhor:

-Damian Gjiknuri

-Bashkim Fino

-Myslim Murrizi

-Rudina Hajdari

-Ralf Gjoni

Pritet të shtohet edhe një nga PS.

Financimi i  partive politike:

-Blerina Gjylameti

-Klotilda Ferhati

-Arben Elezi

-Nimet Musai

Emigrantët:

-Alket Hyseni

-Adnor Shameti

-Korab Lita

-Adriatik Alimadhi

Barazia gjinore

-Vasilika Hysi

Pritet të caktohen edhe 3 anëtarët e tjerë./abcnews.al