Mister në Rusi, mijëra foka gjenden të ngordhura në bregdet

schedule10:03 - 5 Dhjetor, 2022

schedule 10:03 - 5 Dhjetor, 2022

Rreth 2,500 foka janë gjetur të ngordhura në brigjet e Detit Kaspik në Rusinë jugore.

Zyrtarët rajonalë fillimisht thanë të shtunën se 700 foka të ngordhura ishin gjetur në breg, por Ministria ruse e Burimeve Natyrore dhe Mjedisit më vonë tha se numri ishte rreth 2,500.

Autoritetet në provincën e Dagestanit të Rusisë thanë se ishte e paqartë pse ndodhën vdekjet masive, por se ka të ngjarë të ishte për shkaqe natyrore. Të dhënat për popullatën e kafshëve të Kaspikut ndryshojnë shumë. Agjencia e Peshkimit vlerëson numrin e përgjithshëm të fokave të Kaspikut në 270,000-300,000, ndërsa Qendra për Mbrojtjen e Mjedisit të Kaspikut e çon numrin në 70,000.

Fokat e Kaspikut klasifikohen si të rrezikuara në listën e kuqe të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN). Zaur Gapizov, kreu i Qendrës për Mbrojtjen e Mjedisit të Kaspikut, tha se fokat ndoshta ngordhën disa javë më parë. Ai shtoi se nuk kishte asnjë shenjë se ato ishin vrarë apo kapur në rrjetat e peshkimit.

Specialistët e Shërbimit Federal të Peshkimit dhe prokurorët inspektuan vijën bregdetare dhe mblodhën të dhëna për një hetim laboratorik, i cili nuk zbuloi menjëherë ndonjë ndotës. Zyrtarët tani janë në pritje të rezultateve të analizave laboratorike.

Disa incidente të mëparshme të vdekjeve masive të fokave i janë atribuar shkaqeve natyrore. Kazakistani, i cili ka një vijë të gjatë bregdetare të Kaspikut, ka raportuar të paktën tre incidente të tilla këtë vit.

/abcnews.al