Zbulohet strategjia e SHBA kundër korrupsionit: Ku do godasim

schedule17:48 - 6 Dhjetor, 2021

schedule 17:48 - 6 Dhjetor, 2021

“Korrupsioni kërcënon sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara, barazinë ekonomike, përpjekjet globale kundër varfërisë dhe zhvillimit, si dhe vetë demokracinë. Por duke parandaluar dhe luftuar në mënyrë efektive korrupsionin dhe duke demonstruar avantazhet e qeverisjes transparente dhe të përgjegjshme, ne mund të sigurojmë një avantazh kritik për Shtetet e Bashkuara dhe demokracitë e tjera.” Kjo ishte deklarata e bujshme e bërë nga Presidenti i SHBA, Joe Biden më 3 Qershor 2021.

Shtëpia e Bardhë shprehet se korrupsioni është një kancer brenda trupit të shoqërive, një sëmundje që ushqehet me besimin e publikut dhe aftësinë e qeverive për të ofruar për qytetarët e tyre. Efektet e dëmshme të korrupsionit ndikojnë pothuajse në të gjitha aspektet e shoqërisë. Ajo përkeqëson pabarazinë dhe polarizimin social, politik dhe ekonomik; pengon aftësinë e shteteve për t’iu përgjigjur krizave të shëndetit publik ose për të ofruar arsim cilësor; degradon mjedisin e biznesit dhe mundësitë ekonomike; nxit konfliktin; dhe minon besimin në qeveri. Ata që abuzojnë me pozitat e pushtetit për përfitime private vjedhin jo vetëm pasurinë materiale, por dinjitetin dhe mirëqenien njerëzore.

Duke njohur aftësinë e korrupsionit për të gërryer demokracinë, më 3 qershor 2021, Presidenti Biden vendosi luftën kundër korrupsionit si një interes thelbësor të sigurisë kombëtare të SHBA-së. Prandaj, ai drejtoi ekipin e tij të sigurisë kombëtare që të drejtonte krijimin e një strategjie gjithëpërfshirëse që, kur të zbatohej, do të përmirësonte aftësinë e qeverisë së SHBA për të parandaluar korrupsionin, për të luftuar në mënyrë më efektive financimin e paligjshëm, për t’i mbajtur më mirë përgjegjës aktorët e korruptuar dhe për të forcuar kapacitetin e aktivistëve, gazetarë investigativë dhe të tjerë në vijën e parë të ekspozimit të akteve korruptive.

Sot, në përputhje me udhëzimet e Presidentit, administrata Biden-Harris, publikon Strategjinë e parë të Shteteve të Bashkuara për Kundër Korrupsionit . Strategjia përshkruan një qasje të gjithë qeverisë për ngritjen e luftës kundër korrupsionit. Strategjia vë theks të veçantë në kuptimin më të mirë dhe reagimin ndaj dimensioneve transnacionale të kërcënimit, duke përfshirë marrjen e hapave shtesë për të reduktuar aftësinë e aktorëve të korruptuar për të përdorur sistemet financiare të SHBA dhe ndërkombëtare për të fshehur pasuritë dhe për të pastruar të ardhurat e akteve korruptive.

Për të udhëhequr zbatimin, Strategjia organizon përpjekjet e Qeverisë së SHBA për të luftuar korrupsionin nën pesë shtylla që përforcojnë njëra-tjetrën:

Modernizimi, koordinimi dhe dhënia e burimeve të përpjekjeve të Qeverisë së SHBA për të luftuar korrupsionin:

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë qenë prej kohësh një lider në luftën globale kundër korrupsionit, trajtimi i kërcënimit si një imperativ i sigurisë kombëtare kërkon një qasje të përditësuar. Kjo do të përfshijë:

Kuptimi dhe reagimi më i mirë ndaj dimensioneve transnacionale të korrupsionit, duke përfshirë prioritizimin e mbledhjes dhe analizës së inteligjencës mbi aktorët e korruptuar dhe rrjetet e tyre.

Ngritja e punës kundër korrupsionit si një prioritet ndërsektorial në departamentet dhe agjencitë kyçe në të gjithë qeverinë federale, duke përfshirë organet koordinuese në Departamentin e Shtetit, Thesarit dhe Tregtisë, dhe Agjencinë e SHBA për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).

Rritja e burimeve të zbatimit të ligjit dhe forcimi i shkëmbimit të informacionit midis komunitetit të inteligjencës dhe zbatimit të ligjit.

Frenimi i financave të paligjshme:

Aktorët e korruptuar dhe lehtësuesit e tyre mbështeten në dobësitë në Shtetet e Bashkuara dhe sistemet financiare ndërkombëtare për të errësuar pronësinë e aseteve dhe për të pastruar të ardhurat e aktiviteteve të tyre të paligjshme. Si ekonomia më e madhe në botë, Shtetet e Bashkuara mbajnë përgjegjësi për të adresuar boshllëqet në sistemin tonë rregullator dhe për të punuar me aleatët dhe partnerët tanë për të bërë të njëjtën gjë. Kjo nënkupton adresimin e mangësive, duke përfshirë:

Lëshimi i rregulloreve të transparencës së pronësisë përfituese që ndihmojnë në identifikimin e aktorëve të këqij që fshihen pas strukturave të errëta të korporatave.

Zbatimi i rregulloreve të para në llojin e tyre që synojnë ata që janë më afër transaksioneve të pasurive të paluajtshme për të zbuluar se kur pasuria e paluajtshme përdoret për të fshehur paratë e fituara në mënyrë të paligjshme ose për të pastruar të ardhurat kriminale.

Puna me Kongresin dhe brenda rregulloreve ekzistuese për ta bërë më të vështirë për disa roje të sistemit financiar – duke përfshirë avokatët, kontabilistët dhe ofruesit e shërbimeve të besimit dhe të kompanisë – t’i shmangen shqyrtimit.

Puna me vendet partnere nëpërmjet forumeve shumëpalëshe, angazhimit diplomatik, bashkëpunimit në zbatimin e ligjit dhe ndërtimit të kapaciteteve për të forcuar regjimet e tyre kundër pastrimit të parave për të sjellë transparencë më të madhe në sistemin financiar ndërkombëtar.

Mbajtja përgjegjëse e aktorëve të korruptuar: Ndërkohë që qeveria e SHBA-së mbulon boshllëqet rregullatore dhe punon me partnerët dhe aleatët për të bërë të njëjtën gjë, ne gjithashtu do të mbajmë përgjegjës ata që zgjedhin të përfshihen në korrupsion, duke përfshirë:

Ngritja e përpjekjeve diplomatike dhe zhvillimore për të mbështetur, mbrojtur dhe mbrojtur shoqërinë civile dhe aktorët e medias, duke përfshirë gazetarët hetues që ekspozojnë korrupsionin.
Nisja e një nisme të re për të angazhuar vendet partnere në zbulimin dhe ndërprerjen e ryshfetit të huaj.
Krijimi i një programi shpërblimi për rikuperimin e aseteve të kleptokracisë që do të rrisë aftësinë e qeverisë së SHBA për të identifikuar dhe rikuperuar asetet e vjedhura të lidhura me korrupsionin e qeverisë së huaj që mbahen në institucionet financiare të SHBA.

Puna me sektorin privat për të përmirësuar klimën e biznesit ndërkombëtar duke inkurajuar miratimin dhe zbatimin e programeve të pajtueshmërisë kundër korrupsionit nga kompanitë amerikane dhe ndërkombëtare.

Ruajtja dhe forcimi i arkitekturës shumëpalëshe kundër korrupsionit: Qeveria e SHBA-së është e përkushtuar të forcojë arkitekturën ndërkombëtare kundër korrupsionit, e cila përfshin nisma, angazhime dhe standarde shumëpalëshe që i shtyjnë vendet të bëjnë përmirësime reale në luftën kundër korrupsionit. Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të ruajnë dhe forcojnë këtë arkitekturë jetike, duke përfshirë:

Duke punuar me G7 dhe G20 për të zbatuar masa të forta transparence dhe anti-korrupsion në rrugët ministrore.

Ndërtimi dhe zgjerimi i institucioneve të sigurisë të përgjegjshme, efektive dhe elastike për të synuar korrupsionin në funksionet e financave, blerjeve dhe burimeve njerëzore.

Ringjallja e pjesëmarrjes së SHBA-së në një sërë nismash, duke përfshirë Partneritetin e Qeverisë së Hapur dhe Iniciativën për Transparencën e Industrive Nxjerrëse.

Përmirësimi i angazhimit diplomatik dhe shfrytëzimi i burimeve të ndihmës së huaj për të arritur qëllimet e politikës kundër korrupsionit:

Angazhimi diplomatik dhe ndihma e huaj, duke përfshirë ndihmën e sigurisë, janë jetike për përpjekjet e Shteteve të Bashkuara për të luftuar korrupsionin. Të marra së bashku, këto përpjekje mund të forcojnë kapacitetin dhe vullnetin e qeverive partnere për të luftuar korrupsionin dhe për të mbështetur shoqërinë civile dhe të tjerët të përfshirë në avokim dhe veprim. Për të mbrojtur dollarët e ndihmës nga mbështetja e padashur e aktorëve të korruptuar, Shtetet e Bashkuara do të përmirësojnë proceset e menaxhimit të rrezikut dhe do të kuptojnë më mirë dinamikat lokale politike, ekonomike dhe sociale.

Prandaj, Shtetet e Bashkuara do të zgjerojnë dhe rrisin përpjekjet e tyre, duke përfshirë:

Ngritja e punës kundër korrupsionit si prioritet në kuadër të përpjekjeve të saj diplomatike.

Rishikimi dhe rivlerësimi i kritereve për ndihmën e qeverisë ndaj qeverisë, duke përfshirë transparencën dhe llogaridhënien.

Zgjerimi i asistencës së SHBA-së me fokus anti-korrupsion dhe monitorimi i efikasitetit të kësaj ndihme.

Ndërtimi i fleksibilitetit shtesë në nismat kundër korrupsionit dhe përpjekjet më të gjera të ndihmës për t’iu përgjigjur situatave të papritura në mbarë botën.

Forcimi i kapaciteteve dhe mbështetjes së sektorit publik kundër korrupsionit, duke përfshirë institucionet e pavarura të auditimit dhe mbikëqyrjes.

Strategjia e Shteteve të Bashkuara për Kundër Korrupsionit shënon një kapitull të ri në përpjekjet e Shteteve të Bashkuara për të frenuar efektet e dëmshme të korrupsionit. Meqenëse përgjegjshmëria është jetike, departamentet dhe agjencitë federale do t’i raportojnë çdo vit Presidentit për progresin e bërë në kundërshtim me objektivat e Strategjisë. /abcnews.al/