Studimi: Ftohja e zakonshme mund të nxjerrë jashtë qelizave, Covid-19

schedule09:23 - 23 Mars, 2021

schedule 09:23 - 23 Mars, 2021

Nga James Gallagher – BBC

Virusi që shkakton ftohjen e zakonshme mund të nxjerrë në mënyrë efektive virusin Covid-19 nga qelizat e trupit, thonë studiuesit. Disa viruse duhet të konkurrojnë për të qenë ai që shkakton një infeksion.

Shkencëtarët nga Universiteti Glasgow thonë se përfitimet mund të jenë jetëshkurtra, por rinovirusi mund të jetë kaq i përhapur, shtojnë ata, por përsëri mund të ndihmojë në shtypjen e Covid.

Mendojini qelizat në hundë, fyt dhe mushkëri si të jenë një radhë shtëpish. Sapo një virus futet brenda, ai ose mund ta mbajë derën për të lejuar dhe viruset e tjera të futen, ose mund ta mbyllë derën dhe ta mbajë shtëpinë vetëm për vete. Gripi është një virus egoist, dhe pothuajse gjithmonë infekton vetëm. Të tjerët, të tilla si adenoviruset, duket se janë më shumë për të ndarë shtëpinë, informon abcnews.al.

Ka pasur shumë spekulime sesi virusi që shkakton Covid-19, i njohur si Sars-CoV-2, do të futet në botën misterioze të “bashkëveprimeve virus-virus”.

Sfida për shkencëtarët është se një vit distancimi social ka ngadalësuar përhapjen e të gjitha viruseve dhe e ka bërë shumë më të vështirë studimin.

Ekipi në Qendrën për Kërkimin e Virusit në Glasgow përdori një kopje të rreshtimit të rrugëve tona të frymëmarrjes, të bëra nga të njëjtat lloje qelizash dhe e infektuan atë me Sars-CoV-2 dhe rinovirus, i cili është një nga infeksionet më të përhapura në njerëzit, dhe një shkak i ftohjes së zakonshme.

Nëse rinovirusi dhe Sars-CoV-2 lëshohen në të njëjtën kohë, vetëm rinovirusi është i suksesshëm. Edhe kur Sars-CoV-2 kishte 24 orë për të filluar, rinovirusi e nxirr atë jashtë, informon abcnews.al.

“Sars-CoV-2 është i ndaluar nga rhinovirusi,” i tha Dr Pablo Murcia, për BBC, duke shtuar se ishte një lajm i mirë, sepse nëse keni një prevalencë të lartë të rinovirusit, kjo mund të ndalojë infeksionet e reja Sars-CoV-2.

Efekte të ngjashme janë parë edhe më parë. Një shpërthim i madh i rinovirusit mund të ketë vonuar pandeminë e gripit të derrit në 2009 në pjesë të Europës.

Eksperimentet e mëtejshme treguan se rinovirusi po shkaktonte një përgjigje imune brenda qelizave të infektuara, gjë që bllokoi aftësinë e Sars-CoV-2 për të bërë kopje të vetvetes.

Kur shkencëtarët bllokuan përgjigjen imune, atëherë nivelet e virusit Covid ishin të njëjta sikur rinovirusi të mos ishte aty./Përshtati nga BBC, e.b-abcnews.al