Statkraft HEC në Devoll/ Ndërtimi pritet të nisë në vitin 2026, kapaciteti 1200 megavat

schedule14:12 - 19 Shtator, 2023

schedule 14:12 - 19 Shtator, 2023

Mbi lumin Devoll do të ndërtohet një ndër veprat më të mëdha energjitike në vend. Marrëveshja me kompaninë norvegjeze Statkraft është dorëzuar në kuvend ku pritet të marë edhe aprovimin përfundimtar.Ndryshimi i marrëveshjes së mëparshme parashikon shtim kapaciteti tw instaluar,i cili do te jete afersisht 800-1600 MW në projektin final.

Ndërtimi i hidrocentralit, që do të quhet RP Moglica Shtesë dhe parashikohet të nisë në 2026 dhe të përfundojë në 2030-ën. Përgjatë kësaj kohe kompania norvegjeze do të hartojë studimin e fizibilitetit dhe detajet teknike të projektit, që mbështetet në sistemin e rezervës së pompuar.

Koncesionari do të jetë përgjegjës edhe për ndërtimin e linjave të transmetimit me shpenzimet e tij. Operatori i Sistemit të Trasmetimit ruan të drejtën e pronësisë mbi linjat e transmetimit. Me përfundimin e punimeve të ndërtimit për çdo linjë transmetimi.

Ndërtimi i impiantit me sistemin e rezervës së pompuar, do të ofrojë një përdorim më të mirë të potencialit hidrologjik të kaskadës së lumit Devoll dhe duke shtuar kapacitetin ruajtës së energjisë në vend. Projekti i veprave energjitike mbi lumin Devoll parshikon ndërtimin e dy HEC-e të mëdha Banja dhe Moglica si dhe projektin e HEC Kokel. Vlera energjitike në dy hidrocentralet e parë kanë kapacitet të instaluar prej 256 Më dhe prodhim të parashikuar rreth 700 GWh/vit. Ndërkohë që kosto e investimit të Projektit Hidroenergjetik të Devollit është vlerësuar rreth 590 milion euro.Me përfundimin e këtyre veprave energjitike Shqipëriamund të arrijë që të bëhët një eksportuese neto e energjisë elektrike deri në vitin 2030./abcnews.al