Shkrimtarja Açka: Nostalgjia për komunizmin u pa kur erdhi PS në pushtet

schedule23:10 - 28 Maj, 2019

schedule 23:10 - 28 Maj, 2019

E ftuar në emisionin “Provokacija” me Mustafa Nano këtë mbrëmje, ka qenë shkrimtarja dhe publicistja Flutura Açka. Ajo ka ndarë mendimin e saj për çështje të politikës së gabuar që kanë rrjedhur në vitet e tranzicionit. Sipas Açkës, gabimet e politikës kanë filluar që me mos-purifikimin e shoqërisë nga krimet komuniste, që sipas saj nëse kjo do ishte bërë në kohën e duhur, ndoshta do të kishim një zhvillim ndryshe të jetës politiko-shoqërore në Shqipëri.

Mustafa Nano: Në këtë vend kanë ndodhur shumë gjëra të shëmtuara dhe për shkak të këtyre gjërave te një pjesë njerëzish kanë filluar të rikuperojnë një lloj nostalgjie për komunizmin, kjo është një nga pasojat më të rënda të gjerave që bëjmë sot, si mendoni?

Flutura Açka: Në fakt kjo nuk erdhi vetëm si shkak i një nostalgjie por edhe si në formën e një trendi, të mos harrojmë që në vitet e para të qeverisjes socialiste, trendi u pa menjëherë, që me shfaqjen e portreteve të Enver Hoxhës dhe ky trend vazhdoi për keq.

Mustafa Nano: Ju mendoni se i ka inspiruar dikush?

Flutura Açka: Kjo gjë e ndihmoi këtë lloj nostalgjie sepse për 25 vite kishte një lloj topitje, ky trend e ndihmoi këtë lloj nostalgjie. Partia Socialiste mendoj se për disa vota bëjnë edhe pakte me djallin.

Mustafa Nano: Lidhur me qëndrimin ndaj komunizmit sidomos kur bëhet debati lidhur me luftën nacional çlirimtare dhe me disa figura të luftës, Edi Rama bëri një gjest interesant lidhur me ceremoninë e varrimit të Mit’hat Frashërit, ishte një gjest interesant që synonte përafrimin e palëve në qëndrimin që do të mbajnë ndaj disa figurave, si mendoni?

Flutura Açka: Sigurisht edhe referencat që ai ka shpesh ndaj këtyre njerëzve, ka qenë një gjest për tu respektuar bëri atë që nuk e bëri PD-ja, bëri një shtëpi gjethesh, një muzeum tjetër të kësaj natyre pavarësisht se një pjesë e tyre janë “kica” dhe “kallp”.

Mustafa Nano: Jeni kundër?

Flutura Açka: Jo nuk jam kundër, jam pro por problemi është që kur shkon, im bir ma ka bërë këtë pyetje kur e pamë shtëpinë e gjetheve bashkë, “o mam unë shoh aty viktimat po vrasësit kush janë?”. Derisa jep viktimat duhet të japësh edhe vrasësit se kjo është historia. Janë fshirë vrasësit, më falni por historia ka dy anë jo vetëm një: “ata që ne kemi interesin për tu marrë votat”. Kemi nevojë të tregojmë të vërtetën.

Mustafa Nano: Nuk është kaq kollaj të japim recetat e shkëputjeve prej regjimeve totalitare siç ishte ai komunist i Enver Hoxhës, ka praktika të ndryshme por të gjithë ankohen për shkëputjen nga regjimi diktatorial, sublimohet pak regjimi spanjoll, që duket ka qenë më i miri, mirëpo ai ka synuar pajtimin e palëve jo dënimin e tyre.

Flutura Açka: Edhe trendi ynë ashtu ka qenë në fillim fare, mos harroni formulën me të cilin erdhi Berisha në pushtet, unë kam qenë skeptike ndaj asaj formule, “të gjithë jemi bashkëvuajtës të gjithë jemi bashkëfajtorë”, jo zotëri unë nuk jam bashkëfajtore sepse prej meje nuk ka vuajtur askush dhe ky mund të ketë qenë fillimi i atij gabimi, që tani ne shohim këto pankartat papritur.

Mustafa Nano: Në vitet 90 nuk e kisha menduar kurrë, që në vitin 2019, unë bashkë me të tjerë do flisnim ende për komunizmin e Enver Hoxhës, duhet ti kishim zgjidhur këto probleme mendoj.

Flutura Açka: Po këtë po them, jemi shumë vonë, na ka kaluar treni. Ndoshta ne kemi ngelur në stacion dhe nuk dimë çfarë treni të marrim më sepse nuk i bëmë atëherë kur duheshin bërë. Nuk digjen etapat, çdo etapë duhet në kohën e duhur dhe me njerëzit e duhur./abcnews.al