RAPORTI/ Antimafia Italiane: Shqiptarët “përmbytin” BE-në me “të bardhë” dhe heroinë, paratë pastrohen në Tiranë

schedule21:30 - 1 Tetor, 2022

schedule 21:30 - 1 Tetor, 2022

ITALI – Organizatat shqiptare të trafikut të drogës, kanë qënë kryefjala e Antimafias italiane në një raport të prezantuar në Dhomën e Senatit për vitin 2021. Në të dy raportet e ndara përkatësisht në periudha 6 mujore për vitin 2021, Antimafia italiane, thekson se grupet kriminale shqiptare po sigurojnë kokainë dhe heroinë me çmime konkuruese për tregun italian falë lidhjeve në Amerikën Latine.

Në këtë raport theksohet po ashtu se prania e krimit shqiptar është evidentuar në një pjesë të madhe të Itali dhe se po funksionon në nivele të ndryshme dhe funksionon si një “mafia tipike”. Përveç kokainës së importuar nga Amerika Latine, në raportin e Antimafias në Romë thuher se vazhdojnë të transportojnë edhe marijuanë përmes detit në vendin fqinj. Dokumenti citon edhe sekuestrimin e 18 milionë eurove që po pastroheshin në një bankë në Tiranë. Një interes i veçantë tregohet tek marrdhëniet që po ruhen mes organizatave kriminale mafioze italiane dhe atyre shqiptare.

Raporti vë theksin se lidhjet zakonisht bazohen në raporte familjare ose origjinës, për shkak se u bëhet më e lehtë duke qenë se përdorin të njëjtat kode të komunikimit si edhe një sjellje të njëjtë.

Krimi shqiptar është kryesisht aktiv në trafikun e drogës dhe armëve, në trafikun e qenieve njerëzore dhe shfrytëzimin e prostitucionit dhe në disa raste vepron në marrëveshje funksionale me fraksione të tjera kriminale. Thuhet se këto grupe përdorin lidhjet me bandat kriminale të tjera të përbëra kryesisht nga bashkatdhetarë që veprojnë kryesisht në Holandë, Belgjikë, Gjermani, Austri, Spanjë, Mbretërinë e Bashkuar, Francë, si dhe në Amerikën Qendrore dhe Jugore dhe në atdheun.

Dokumenti citon edhe sekuestrimin e 18 milionë eurove që po pastroheshin në një bankë në Tiranë. DIA italiane ka komunikuar gjithashtu se në këtë periudhë kohore ka kapur 177 kriminelë të shpallur në kërkim, ka ekzekutuar 1325 operacione, ka vënë nën arrest 11 478 persona, e i ka sekuestruar grupeve kriminale e mafioze pasuri mbi 7.5 miliardë euro.

Pjesë nga raporti i italianëve:

Skenari në zhvillim të vazhdueshëm i trafikut të drogës ndikohet fuqishëm nga afërsia e Shqipërisë dhe trafiku i drogës nga Ballkani. Në marrëdhëniet mes krimit pulias dhe fraksioneve shqiptare, duket i konsoliduar roli drejtues i këtyre të fundit, të cilët tentojnë të përdorin kanalet e administruara nga bandat puliane për transportin e drogës edhe përtej Rajonit në tregun ndërkombëtar. Në këtë drejtim, rezultatet gjyqësore të operacionit “Shpirti” të datës 2 korrik 2021, të kryer nga DIA dhe autoritetet shqiptare, të arritura falë Grupit të Përbashkët Hetimor – instrument i bashkëpunimit gjyqësor i krijuar ndërmjet DDA Barit, Speciales Anti. – Prokuroria e Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar të Tiranës dhe Eurojust – të cilat lejuan DIA dhe autoritetet shqiptare të kryenin hetime të përbashkëta hetimore duke përdorur rolin themelor koordinues të siguruar nga Drejtoria Kombëtare Antimafia dhe Antiterrorizmit. Hetimi bëri të mundur rindërtimin e të gjithë “zinxhirit të furnizimit” të drogës duke konstatuar ekzistencën e 4 grupeve të fuqishme kriminale që vepronin në Shqipëri dhe në kontakt me subjekte të afërta me organizatat e Barit të aftë për të transportuar sasi të mëdha droge në Europë.

Synimet e bandave kriminale puliane jashtë rajonit kanë për qëllim kryesisht trafikun e drogës dhe të ashtuquajturin “udhëtim kriminal” që synon kryerjen e krimeve grabitqare. Shenjat e këtyre pranive janë zbuluar në Lombardi, Veneto, Emilia Romagna, Abruzzo, Molise. Nuk mungojnë kontaktet me territoret e huaja, veçanërisht me Shqipërinë për furnizimin e ngarkesave të drogës nga deti, por edhe me Spanjën, Rumaninë, Holandën.

Realiteti kriminal Lukanian ka bërë një hap cilësor në të kaluarën e afërt, duke regjistruar një prani gjithnjë e më të përhapur të organizatave kriminale në jetën ekonomike të Basilicata. Këto konsiderata çuan në krijimin e fundit në Potenzë të Seksionit Operativ të DIA-s, i inauguruar më 7 mars 2022. Në rajon, klane individuale të organizuara kryesisht në bazë territori (provinca e Potenzës, zona Vulture-Melfese dhe krahina e Matera me Jonin – Brezi Metapontine ) kanë lidhur marrëveshje me shoqata kriminale të thellësisë më të madhe si ato nga Kalabria, Pulia dhe Kampania. Kjo konfirmohet nga operacioni “Lucania Felix” i përfunduar nga Policia e Shtetit më 29 nëntor 2021, i cili zbuloi ekzistencën, qëndrueshmërinë dhe vazhdimësinë operacionale të klanit MARTORANO-STEFANUTTI të Potenzës dhe lidhjet e tij të ngushta në nivel kombëtar me shoqatat.

/abcnews.al/