Nëse ju bie kolesteroli nën këtë vlerë, telefononi menjëherë mjekun, mund të keni kancer

schedule09:53 - 31 Tetor, 2022

schedule 09:53 - 31 Tetor, 2022

Kolesteroli është një substancë shumë e rëndësishme në trupin tonë, sepse merr pjesë në ndërtimin e murit qelizor dhe pa të nuk do të kishte hormone, si estrogjeni dhe progesteroni.

Sipas Prof. Dr. Veroslava Stanković, specialiste e ushqimit të shëndetshëm, 5.2 është kufiri i sipërm, por niveli optimal i kolesterolit varet nga individi. “Të gjithë janë dakord që edhe vlerat e ulëta të kolesterolit nuk janë të mira”, tha profesoresha. “Nuk është mirë që të jetë nën 4, e lëre më nën 3, sepse vlera të tilla të ulëta janë zbuluar tek personat që tashmë kanë kancer dhe metastaza pa e ditur për këtë.

Ajo kujton se i ashtuquajturi kolesterol i “mirë”, HDL, varet ekskluzivisht nga aktiviteti fizik dhe mund të rritet nëse një person bën 10 mijë hapa në ditë. HDL është e rëndësishme sepse lejon eliminimin e kolesterolit të keq.

“Përveç ushqimit jo të duhur, pacientët me kolesterol total të ngritur raportojnë se flenë në mënyrë të parregullt, si dhe se janë nën stres për shkak të punës gjatë gjithë ditës”, tha mjekja dhe më tej shtoi: “Nëse është e mundur, kolesteroli duhet të ulet duke ndryshuar zakonet e jetesës, dhe vetëm nëse nuk e arrijmë këtë në gjashtë muaj, kalojmë te barnat”.

Sa i përket të ushqyerit, doktoresha Veroslava thotë se vezët nuk duhet t’i eliminoni plotësisht, mund t’i hani të plota 2-3 herë në ditë, ndërsa të bardhat mund t’i hani lirisht çdo ditë. Për sa i përket mishit, viçi, viçi, mishi i bardhë i pulës, si dhe toni dhe sardelet e kulluara me vaj, lejohen dy deri në tre herë në javë. Peshqit yndyrorë si skumbri dhe salmoni rekomandohen në dietë, sepse acidet yndyrore prej tyre kanë një efekt të dobishëm në enët e gjakut.

Ndalohet buka e bardhë, peta dhe patatet e përgatitura me vaj, gjalpë ose qumësht. Qumështi dhe produktet e qumështit janë në listën e ushqimeve të lejuara me kusht që përqindja e yndyrës të jetë 2.8, ndërsa djathi duhet të ketë deri në 30 për qind yndyrë.

Si një nga “ilaçet” popullore më efektive për kolesterolin, mjekja përmend kosin e përzier me susam. Përzierja përdoret për 40 ditë dhe kjo shoqërohet me një dietë të personalizuar. /abcnews.al