KB paralajmëron: Dhuna në familje ka shumë të ngjarë të rritet gjatë izolimit

schedule14:10 - 28 Mars, 2020

schedule 14:10 - 28 Mars, 2020

Nga Scottie Andrew, CNN

Masat kufizuese të miratuara nga një numër vendesh për periudha të zgjatura kohe do të rrisin rrezikun e dhunës në familje, paralajmëruan Kombet e Bashkuara.

Për shumë gra dhe fëmijë, shtëpia mund të jetë një vend i frikës dhe abuzimit. Kjo situatë përkeqësohet në mënyrë të konsiderueshme në rastet e izolimit siç janë kufizimet e vendosura gjatë pandemisë Covid-19″, duke shtuar se kjo mund të çojë gjithashtu në rritjen e vrasjes së njerit prej  partnerëve.

Raportuesja e KB për dhunën ndaj grave, Dubravka  Simonoviç  tha se rreziku është i madh në një kohë kur ka më pak shërbime të disponueshme për viktimat. Më pak mbështetje e komunitetit, më pak ndërhyrje policore dhe më pak ndërhyrje në drejtësi janë gjithashtu faktorë kontribues në rritjen e dhunës në familje.

Për më tepër, masat emergjente të nevojshme për të luftuar pandeminë kanë rritur ngarkesën e grave në lidhje me punën shtëpiake dhe kujdesin për fëmijët, të afërmit e moshuar dhe anëtarët e familjes së sëmurë, tha Simonoviç.

Gjithashtu kufizimet e lëvizjes, kufizimet financiare dhe pasiguria i nxisin dhe i sigurojnë atyre fuqi dhe kontroll më tepër, “shtoi ajo.

Simonoviç shprehu shqetësime të veçanta për gratë në rrezik më të madh të dhunës në familje, të tilla si gratë me aftësi të kufizuara dhe viktimat e trafikimit.

Abuzimi tek fëmijët është më i përhapur

Tani që ata nuk kanë ku të shkojnë më, rreziku i abuzimit të fëmijëve është rritur, tha Jeffrey Edleson, profesor në Universitetin e Kalifornisë-Shkolla e Mirëqenies Sociale nga Berkeley.

Njerëzit ku ata mund të mbështeteshin nuk janë aty pranë. Mësuesit, trajnerët dhe aleatët jashtë shtëpisë që mund të kenë raportuar abuzimin nuk janë me ta çdo ditë.

“Shumë të rritur  me të cilët kam folur dhe që janë më të ekspozuar ndaj dhunës në shtëpi, shpesh gjejnë miq të ngushtë, prindër të miqve, të afërm dhe mësues që i mbështesin ata,” tha ai. “Kjo ndihmon për të ulur ndikimin e asaj që po ndodh në shtëpi. Por e gjithë kjo mungon tashmë.”

Në Fort Worth, Teksas, një spital për fëmijë tha se javën e kaluar  ata trajtuan gjashtë raste të rënda abuzimi të fëmijëve brenda një jave.

“Qeveritë nuk duhet të lejojnë që rrethanat e jashtëzakonshme dhe masat shtrënguese kundër Covid-19 të çojnë në shkeljen e të drejtës së grave për një jetë të lirë nga dhuna./abcnews.al