Departamenti i Shtetit: Sanksionet ekzistuese nuk ndikojnë në shitjen e F-16 në Turqi

schedule23:00 - 18 Janar, 2023

schedule 23:00 - 18 Janar, 2023

blinken_usa
Ndërsa takimi i Sekretarit Amerikan të Shtetit, Anthony Blinken , me homologun e tij turk, Mevlut Cavusoglu , përfaqësues i Departamentit të Shtetit , deklaroi pas një pyetjeje nga ERT se sanksionet ekzistuese nuk ndikojnë në shitjen e F-16 në Turqi. . Në veçanti, Turqia ishte përballur me sanksionet CAATSA për shkak të blerjes së sistemit rus S-400. Në përgjigje të një pyetjeje të ERT-së, një përfaqësues i Ministrisë së Jashtme të SHBA-së kujtoi se sipas ligjit, sanksionet nuk vendosen ndaj vendeve, por ndaj subjekteve.

Nisur nga kjo, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit argumentoi se sanksionet CAATSA lejojnë shitjen e F-16 me kushtin që SSB të mos jetë palë në transaksion. Përgjigja e Departamentit të Shtetit vëren se emri i SSB-së është ndryshuar në Shërbimi Industrial i Mbrojtjes. Megjithatë, nuk është e qartë nëse industria turke e mbrojtjes mund të marrë pjesë në kontratë me emrin e saj të ri.

Gjithashtu, vlen të theksohet se në Uashington ka mbërritur një delegacion i lartë i “Shërbimit të Industrisë së Mbrojtjes”, i cili zhvilloi takime në Pentagon në kuadër të vizitës zyrtare të ministrit të Jashtëm turk në kryeqytetin amerikan.

Në përgjigje të faktit nëse sanksionet ekzistuese CAATSA mbulojnë një transaksion të mundshëm të mbrojtjes për F-16, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit tha se “neni 231 i CAATSA (Akti Kundër Kundërshtarëve të Amerikës Përmes Sanksioneve) kërkon që Shtetet e Bashkuara të vendosin sanksione të detyrueshme ndaj çdo entiteti ose individi u zbulua se ishte përfshirë me vetëdije në një transaksion të rëndësishëm me shërbimet e mbrojtjes ose të inteligjencës ruse. Sanksionet nuk vendosen ndaj vendeve, por ndaj subjekteve ose individëve të veçantë që me vetëdije përfshihen në një transaksion të tillë. Në rastin e Turqisë, ne vendosëm sanksione sipas nenit 231 të Aktit CAATSA në dhjetor 2020 ndaj Byrosë së Industrisë së Mbrojtjes së Turqisë (SSB). Sanksionet kundër SSB përfshinin ndalimin e çdo licence të re për eksportet e SHBA në SSB dhe ngrirjen e aseteve të katër punonjësve të SSB. (Shënim: Emri i SSB-së u ndryshua më pas në ‘Shërbimi i industrive të mbrojtjes’). Shitja e F-16 në Turqi nuk është e ndaluar nga këto sanksione CAATSA, me kusht që SSB të mos jetë palë në transaksion.”

Më herët, gjatë deklaratave të përbashkëta me ministrin e Jashtëm turk, Blinken theksoi se: “Ne jemi aleatë dhe partnerë të ngushtë. Kjo nuk do të thotë se nuk kemi dallime, por kur kemi, pikërisht sepse jemi aleatë dhe partnerë, ne i kalojmë ato në atë frymë”./abcnews.al/