Cila formë trupi është më e shëndetshme, dardha apo molla?

schedule22:29 - 3 Shtator, 2021

schedule 22:29 - 3 Shtator, 2021

Për sa i përket shëndetit, jo të gjitha format e trupit janë të njëjta. Një studim në minj duket se tregon se ata që fitojnë peshë rreth ijeve (në formë dardhe) mbrohen më mirë nga sëmundjet e lidhura me obezitetin sesa ata që grumbullojnë yndyrë rreth barkut (formë molle).

Sipas ekipit të Universitetit të Kalifornisë-Riverside (UCR), trupat e grave kanë më shumë gjasa të jenë në formë dardhe, ndërsa burrat në përgjithësi kanë tendencë të jenë më shumë në formë mollë. Kjo ndodh sepse gratë depozitojnë yndyrë nën lëkurë, ndërsa burrat kanë tendencë ta grumbullojnë atë më thellë, brenda, pranë organeve. Gjetjet tregojnë se gratë janë më të mbrojtura se burrat, veçanërisht kur bëhet fjalë për inflamacionin neuro-ënjtja e vogël e nervave në tru e shkaktuar nga sistemi imunitar i trupit.

Neuroinflamacioni është mënyra e mbrojtjes së trupit, duke bërë që qelizat problematike të dërgojnë sinjale SOS, por mund të jetë e dëmshme nëse lihet në vend për periudha të gjata kohore. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se neuroinflamacioni kronik është një nga karakteristikat më të zakonshme të obezitetit. Dr Djurdjica Coss, një profesor i shkencave biomjekësore në Shkollën e Mjekësisë UCR dhe autori kryesor i studimit, tha: “Pavarësisht se janë mbipeshë, gratë janë më të mbrojtura se burrat nga inflamacioni neuro. Kjo mund të jetë një mbrojtje evolucionare për gratë, të cilat duhet përjetojnë më shumë ndryshime në peshën e tyre për shkak të shtatzënisë ”.

Eksperimentet në minj treguan se kur ushqeheshin me një dietë me yndyrë të lartë, vetëm meshkujt zhvilluan neuroinflamacion. Përveç kësaj, meshkujt treguan testosteron të ulët dhe numër të reduktuar të spermës. Dr. Coss tha: “Ne e dimë që dhjami i barkut, domethënë yndyra rreth organeve të brendshme bëhet më i përflakur me një tepricë yndyre. Ky yndyrë më pas rekruton qelizat e sistemit imunitar nga qarkullimi i gjakut të cilat aktivizohen.

Studiuesit besojnë se femrat mbrohen më mirë nga shtimi në peshë për shkak të estrogjenit në vezore, ndoshta në kombinim me faktorë të tjerë që ende nuk dihen. Dr Coss thekson se ndërsa gjetjet bazohen në studimet në minj, ato gjithashtu mund të kenë aplikime te njerëzit. Burrat obezë kanë nivele më të ulëta të testosteronit, gjë që kontribuon në uljen e epshit, si dhe në zvogëlimin e energjisë dhe forcës së muskujve. Gratë e trasha kanë vështirësi me ciklet e tyre menstruale. Ata nuk kanë ovulim. Minjtë e trashë femra kanë të njëjtat simptoma, duke ndihmuar në zvogëlimin e pjellorisë.

Obeziteti gjithashtu është lidhur me uljen e shëndetit mendor dhe rritjen e shkallës së goditjeve në tru. Sipas Dr. Coss, hapi tjetër në hulumtim do të jetë të shikoni sesi pesha e barkut lidhet me neuroinflamacionin./abcnews.al