A konsumoni sodë buke çdo ditë? Rrezik serioz për shëndetin tuaj në shumë pjesë të trupit

schedule01:35 - 25 Qershor, 2022

schedule 01:35 - 25 Qershor, 2022

Soda e bukës nuk është vetëm një material i dobishëm në punën tonë të përditshme, veçanërisht në verë, por mund të jetë e rëndësishme edhe për shëndetin tonë, nëse e konsumojmë me moderim.

Kjo është për shkak se marrja e tepërt e sodës së bukës shoqërohet me një sërë efektesh anësore.

Problemet shëndetësore që vijnë nga shumë sodë buke

Acidoza metabolike

Konsumimi i sasive të mëdha të sodës së bukës mund të jetë i rrezikshëm, pasi mund të shkaktojë acidozë metabolike, një gjendje kërcënuese për jetën që ndodh kur trupi nuk është në gjendje të kontrollojë pH-në e gjakut.

Acidoza metabolike mund të rezultojë nga marrja e tepërt e komponimeve alkaline, si soda e bukës, dhe të shkaktojë:

  • dobësi muskulare
  • konvulsione
  • rrahje të parregullta të zemrës dhe
  • gjendje mendore e ndryshuar

Hipertensioni dhe efekte të tjera shëndetësore

Soda e bukës është e lartë në natrium. Prandaj, marrja e lartë e sodës së bukës mund të shkaktojë:

  • hipertensionit
  • grumbullimi i lëngjeve apo edhe
  • dështimi i zemrës në disa njerëz

Personat me alkoolizëm ose funksion të dëmtuar të veshkave duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm.

Soda e bukës gjithashtu mund të shkaktojë vështirësi në frymëmarrje dhe konvulsione tek fëmijët e vegjël dhe nuk duhet të përdoret tek fëmijët nën 5 vjeç. Gratë shtatzëna dhe ato me gji janë gjithashtu më mirë ta shmangin atë./abcnews.al