Italianët e duan rizoto, por së shpejti ata mund ta përgatisin gjithnjë e më pak sepse ka mungesë orizi në Itali, po prodhohet gjithnjë e më pak dhe çmimet po rriten në mënyrë drastike.
Llojet e famshme të orizit nga të cilët bëhet rizoto rriten në fushat e orizit të Luginës së Po, ku rritet rreth 50 për qind e orizit të prodhuar në Evropë. Megjithatë, për shkak të thatësirës më të madhe në dy shekujt e fundit që goditi zonën që në vitin 2022, fushat janë pothuajse bosh.
Kjo është reflektuar edhe në çmime dhe një italiane ka thënë për RTL Direkt se orizi cilësor tashmë shitet pesë euro kilogrami, ndërsa para disa muajsh një kilogram oriz cilësor mund ta gjeje me 3.80 euro.
Thatësira ka ndikuar ndjeshëm në prodhimin e orizit, veçanërisht varietetet Carnaroli dhe Arborio, të cilat përdoren më së shumti për rizoto, dhe fermerët janë të shqetësuar për thatësirat e ardhshme të shkaktuara nga moti ekstrem.
Lugina Po ka qenë historikisht e njohur për furnizimin e saj të bollshëm me ujë, por tani po përballet me realitetin e ashpër të ndryshimeve klimatike. Ndërsa varietetet tradicionale të orizit luftojnë me kushtet e vështira të shkaktuara nga thatësira, studiuesit dhe fermerët po garojnë me kohën për të gjetur zgjidhje të qëndrueshme. Zhvillimi i ‘nuovo prometeo’, një varietet i ri rezistent ndaj thatësirës, është një hap përpara.
Megjithatë, ata theksojnë se ky lloj i ri orizi nuk është i mirë për rizoto./abcnews.al