Xhaferaj në konferencën me Pompeon: Të forcojmë bashkëpunimin për zgjidhjen e problemeve të brendshme

schedule13:30 - 16 Maj, 2022

schedule 13:30 - 16 Maj, 2022

Deputeti i PD njëkohësisht dhe nënkryetar i Komisionit të Sigurisë, Ferdinand Xhaferaj, ka qenë i pranishëm në aktivitetin për 100-vjetorin e marrëdhënieve Shqipëri-SHBA, ku ka theksuar se pavarësisht ndryshimeve në retorikë dhe në politikë, ajo që ka qëndruar njësoj ka qenë marrëdhënia e fortë mes SHBA-së dhe vendit tonë.

Gjatë fjalës së tij Xhaferaj ka theksuar se është e rëndësishme që të ketë bashkëpunim më të ngushtë mes dy vendeve kryesisht në çështjen e sigurisë.

“Bashkëpunimi më i ngushtë është para së gjithash një çështje e rritjes së sigurisë si për Shqipërinë ashtu edhe për Shtetet e Bashkuara. PD ka theksuar rëndësinë e një bashkëpunimi më të ngushtë në trajtimin e problemeve të brendshme”, tha mes të tjerash Xhaferaj.

Fjala e Xhaferajt:

Është një nder të jem me ju sot, pasi prita ish-sekretarin e shtetit, zotin Pompeo. Në nivel personal, jam gjithmonë i lumtur që diskutoj marrëdhëniet Shqipëri-SHBA, pasi kalova dy vite formuese duke studiuar në Kaliforninë liberale vetëm 10 vjet pas rënies së komunizmit këtu në Shqipëri.

Pavarësisht disa ndryshimeve në retorikë apo politikë gjatë dekadave të fundit, ajo që ka mbetur konstante është angazhimi ynë reciprok. Shtetet e Bashkuara janë një aleat i fortë i Shqipërisë dhe Shqipëria është një mbështetëse e vendosur e SHBA-së në Ballkan dhe më gjerë. Në këtë botë komplekse, zgjerimi dhe thellimi i miqësisë dhe bashkëpunimit tonë është i paçmuar. Ndaj sot do të doja të fokusohesha në dy gjëra.

Së pari, në bazën e bashkëpunimit tonë. Çfarë përcjell marrëdhënie shqiptaro-amerikane? Së dyti, çfarë drejtimi do të ndjekim për të forcuar këtë marrëdhënie? E ardhmja jonë qëndron në ndarjen e më shumë përgjegjësive.

Shtetet e Bashkuara dhe NATO na ndihmuan të kalonim nga lufta dhe pasiguria në paqe, nga shpërbërja në zhvillim të qëndrueshëm. Progresi që kemi parë është dëshmi e fuqisë së angazhimit të jashtëm dhe integrimit euroatlantik. Është interesi kryesor i Shqipërisë të thellojë dhe forcojë këtë partneritet strategjik efektiv, pasi ky partneritet na jep guxim për të adresuar dhe trajtuar sfidat rajonale. Gjithashtu, brenda vendit, ky partneritet ka qenë një lloj ylli verior për krijimin dhe forcimin e institucioneve demokratike dhe shtetit ligjor në Shqipëri.

Nga ana tjetër, Shqipëria ka siguruar prej kohësh një mik besnik në mes të Ballkanit. Vizioni i një Evrope atlantiste nuk do të ishte i mundur pa aleatë të qëndrueshëm dhe të përkushtuar në Evropën Juglindore, siç ka dëshmuar herë pas here Shqipëria.

Vendi ynë ka ofruar gjithmonë mbështetjen e tij të plotë për synimet e politikës amerikane në Ballkan dhe në skenën ndërkombëtare.

Bashkëpunimi më i ngushtë është para së gjithash një çështje e rritjes së sigurisë si për Shqipërinë ashtu edhe për Shtetet e Bashkuara. Për herë të parë, gjeografia ka më pak rëndësi: një kërcënim vjen nga një klikim njësoj si nga një fqinj. Forcimi i bashkëpunimit tonë do të thotë gjithashtu se ne duhet të jemi seriozë dhe të përgjegjshëm për atë se kush po investon në ekonominë tonë. Ne duhet të jemi seriozë për atë që tranzitojmë dhe eksportojmë. PD ka theksuar rëndësinë e një bashkëpunimi më të ngushtë në trajtimin e problemeve të brendshme, një bashkëpunim i fokusuar si në rregulla ashtu edhe në mjete.

Dëshmoj që do të angazhohem për të punuar për thellimin e partneritetit strategjik midis Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara.

/abcnews.al