Vlerësohet nënkomisioni i 11-të BE-Shqipëri

schedule09:17 - 25 Prill, 2019

schedule 09:17 - 25 Prill, 2019

Takimi i nënkomisionit të 11-të mbi Drejtësinë, Lirinë dhe Sigurinë BE-Shqipëri ka marrë vlerësim pozitiv nga Komisioni Europian. Gazetarja e ABC News në Bruksel Erisa Zykaj raporton se komisioni përgëzon autoritetet shqiptare për angazhimin e tyre dhe progresin e qëndrueshëm të arritur në fushën e sundimit të ligjit, veçanërisht në fushën e reformës së drejtësi dhe procesit të Vettingut. Ekzekutivi europian konsideron, se reforma në drejtësi dhe Vettingu ka hedhur themelet për të konsoliduar një gjyqësor të vërtetë, të pavarur, të paanshëm, profesional dhe të përgjegjshëm.

Por në konkluzione kërkohet qartazi konsolidimi i mëtejshëm i sistemit përmes luftës kundër korrupsionit në të gjitha nivelet dhe në luftën kundër krimit të organizuar. Komisioni Europian njeh rezultatet e prekshme të arritura në kultivimin dhe trafikimin e kanabisit dhe thekson rëndësinë e finalizimit të themelimit të Prokurorisë Speciale kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar (SPAK). Në konkluzione nënvizohet, se është kyçe që operacionet e suksesshme të policisë të ndiqen nga hetime, aktakuza dhe dënimet përfundimtare.

Edhe pse në 2018  kërkesat e pabazuara të azilit të  shtetasve shqiptarë në vendet anëtare të BE kanë shënuar rënie krahasuar me 2017, kërkohet vazhdimi i përpjekjeve konkrete për të adresuar këtë fenomen, si dhe zbatimin e rekomandimeve të raportit të Monyevit mbi financimin e pastrimit të parave  dhe luftës kundër-terrorizmit.

ABC News ka mësuar se ende nuk ka një akt nga Hollanda pranë Komisionit Europian për vendimin e parlamentit të saj një javë më herët për rivendosjen e vizave për Shqipërinë. /abcnews.al