Ushqyerja me gji nga nënat që kanë pasur COVID mund të ndihmojë në mbrojtjen e të porsalindurit

schedule20:40 - 4 Nëntor, 2021

schedule 20:40 - 4 Nëntor, 2021

Nënat që kishin COVID-19 kur lindën mund të ndihmojnë në stimulimin e imunitetit në rritje të foshnjës së tyre kundër virusit duke ushqyer me gji, sugjeron një studim i vogël.

Dihet mirë se qumështi i gjirit përmban disa antitrupa të nënës që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e foshnjave nga infeksionet ndërsa zhvillohet sistemi i tyre imunitar.

Studimet tregojnë se kjo është e vërtetë edhe për SARS-CoV-2: Qumështi i gjirit nga nënat që kishin COVID-19, ose janë vaksinuar kundër tij, përmban antitrupa kundër virusit.

Antitrupat e kaluar nga nëna te foshnja, si në mitër ashtu edhe nëpërmjet ushqyerjes me gji, ofrojnë atë që quhet mbrojtje imune “pasive”, ku antitrupat e nënës qëndrojnë roje ndërsa sistemi imunitar i foshnjës zhvillohet.

Tani studimi i ri sugjeron se ushqyerja me gji pas COVID-19 mund të ndihmojë gjithashtu në nxitjen e një përgjigjeje imune më “aktive” tek foshnjat: Ai zbuloi se deri në moshën 2 muajsh, pështyma e foshnjave të ushqyera me gji përmbante disa antitrupa të drejtuar ndaj SARS-CoV-2, proteina “spike”.

“Ne kemi treguar për herë të parë se nëna gjithashtu mund të shkaktojë përgjigjen imune aktive të të porsalindurit përmes transferimit të komplekseve imune antigjen-antitrup,” tha studiuesja e lartë Dr. Rita Carsetti, nga Spitali i Fëmijëve Bambino Gesù në Romë, Itali.

Ato “komplekse”, shpjegoi ajo, janë antitrupa të nënës me proteinën e majës së lidhur me to.

Gjetjet nuk tregojnë nëse ato antitrupa në pështymë u ofrojnë foshnjave mbrojtje shtesë kundër sëmundjes nëse ata hasin SARS-CoV-2.

Është e mundur që ato mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër virusit që hyn në sytë ose hundën e një foshnjeje, tha Dr. Tina Tan. Ajo është profesoreshë e pediatrisë në Universitetin Northwestern në Çikago dhe zëdhënëse e Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës.

Por, tha Tan, mënyra më e mirë për të transferuar antitrupa mbrojtës tek foshnjat është duke u vaksinuar gjatë shtatzënisë: ato antitrupa kalojnë placentën dhe në gjakun e fetusit.

Në këtë studim, shumica e foshnjave nuk kishin antitrupa të drejtuar ndaj SARS-CoV-2 në gjakun e tyre.

Në fillim të pandemisë, askush nuk e dinte nëse ishte e mundur që nënat me COVID-19 të kalonin virusin tek foshnjat e tyre nëpërmjet qumështit të gjirit. Hulumtimet e mëvonshme treguan se nuk ishte kështu dhe udhëzimet inkurajojnë nënat që kanë COVID-19 të vazhdojnë ushqyerjen me gji (ose të fillojnë nëse sapo kanë lindur), megjithëse me masa paraprake si mbajtja e maskave.

Studimi aktual, botuar në internet më 3 nëntor në JAMA Network Open, përfshinte 22 të porsalindur të lindur nga nëna që rezultuan pozitive për SARS-CoV-2 në lindje. Vetëm një foshnjë rezultoi pozitive për infeksionin menjëherë pas lindjes; një tjetër më vonë doli pozitiv ditë më vonë.

Ekipi i Carsetti zbuloi se në moshën 2 muajshe, foshnjat që ushqeheshin me gji shfaqnin antitrupa kundër proteinës së majës në pështymën e tyre. Kjo nuk ishte e vërtetë për foshnjat që ushqeheshin ekskluzivisht me formulë.

Kur studiuesit testuan mostrat e qumështit të gjirit të nënave, ata zbuluan se të gjitha kishin ato komplekse kyçe, antitrupa me proteina të lidhura me to. Nivelet ishin veçanërisht të larta dy ditë pas lindjes; ata kishin rënë me dy muaj.

Studimi është i rëndësishëm sepse është demonstrimi i parë që ushqyerja me gji mund të “stimulojë në mënyrë aktive” sistemin imunitar të një foshnjeje për të prodhuar antitrupa të pështymës kundër SARS-CoV-2, tha Dr. Lori Feldman-Winter.

Feldman-Winter, një profesore e pediatrisë në Shkollën Mjekësore Cooper të Universitetit Rowan në Camden, NJ, drejton seksionin e Akademisë Amerikane të Pediatrisë për ushqyerjen me gji.

“Dihet se qumështi i njeriut merr pjesë në programimin e sistemit imunitar të foshnjës gjatë ditëve të para të jetës”, tha ajo. “Prandaj, qumështi i nënës pas infeksionit COVID aktivizoi sistemin imunitar të foshnjave të tyre për të prodhuar antitrupa të pështymës specifike për COVID, ndërsa foshnjat që ushqeheshin me formula nuk e prodhonin këtë përgjigje.”

Carsetti tha se kërkimi është në vazhdim, si për të konfirmuar gjetjet aktuale, ashtu edhe për të parë nëse foshnjat e lindura nga nëna të vaksinuara tregojnë gjithashtu shenja se sistemi i tyre imunitar është stimuluar në mënyrë aktive kundër virusit.

Ashtu si Tan, ajo theksoi se kur gratë shtatzëna vaksinohen, antitrupat e tyre kalojnë përmes placentës./abcnews.al