Të huajt pushtojnë bregdetin shqiptar

schedule15:11 - 31 Gusht, 2018

schedule 15:11 - 31 Gusht, 2018

Në ditën e fundit të muajit Gusht, ABC News ka mësuar se sipas të dhënave të sistemit TIMS, se në territorin shqiptar kanë hyrë gjatë 3 muajve të verës rreth 2.9 milionë turistë nga pikat e kalimit kufitar. Ndërkohë rekord u shënua edhe në numrin e automjeteve që hynë në territorin tonë.

Prej vitesh numri i turistëve të huaj që zgjedhin si destinacion Shqipërinë për të pushuar ka ardhur në rritje.

Ky trend tregohet edhe gjatë shtatë muajve të parë të 2018-s. ABC News ka mësuar nga sistemi TIMS se në total kanë hyrë në vendin tonë nëpërmjet pikave të kalimit kufitar rreth 6.2 persona. Një shifër e lartë nëse krahasohet me të njëjtën periudhë të një viti më parë, ku u regjstruan 5.2 milionë shtetas.

Si asnjëherë më parë, në Shqipëri gjatë tre muajve të 2018-s, Qershor, Korrik dhe Gusht kanë hyrë 690 mijë automjete të huaja. Kjo shifër numër është pothuajse e njëjtë me numrin në total të automjeteve që qarkullojnë në të gjithë vendin gjatë një viti. Ndërkohë për tre muajt e verës kanë hyrë në territorin shqiptar 2 milionë e 900 shtetas, ku 1 milion e 800 janë turistë të huaj.

Ndër dhjetë vendet që kanë hyrjet më të larta të shtetasve në Shqipëri, rritja më e madhe e kanë shënuar polakët. Si edhe në vitet e kaluara pushuesit nga Kosova dhe Maqedoni kanë vijuar të zgjedhin Shqipërinë si destinacion për të kryer pushimet. Shifrat flasin për 1.2 milionë perona, duke pësuar një rritje me rreth 100 mijë turistë më shumë se një vit më parë.

Në periudhën 7-mujore, turistët italianë e grekë kanë zgjedhur vendin tonë për turizëm. Por ndryshe nga polakët, kosovarët edhe maqedonasit që kanë zgedhur bregdetin për të pushuar, fokusi i grekëve dhe italianëve ka qenë kryesisht guidat malore dhe vizitat në qytetet historike dhe të Shqipërisë./abcnews.al