Sot është Dita Ndërkombëtare e maceve, gjithçka që duhet të dini për rëndësinë dhe historinë e tyre

schedule13:46 - 8 Gusht, 2022

schedule 13:46 - 8 Gusht, 2022

Dita Ndërkombëtare e maceve festohet çdo vit më 8 gusht. Rasti është i rëndësishëm pasi ndihmon në edukimin e njerëzve dhe rritjen e ndërgjegjësimit të maceve në mbarë botën.

Është gjithashtu e rëndësishme të pranojmë ndikimet pozitive shëndetësore te njerëzit që macet kanë kur bëhen kafshë shtëpiake.

Shëndeti mendor i njerëzve gjithashtu ndikohet pozitivisht nga macet kur ato adoptohen si kafshë shtëpiake. Kjo specie e bukur redukton nivelet e stresit duke promovuar shëndetin mendor. Macet ndihmojnë në funksionimin fizik dhe kognitiv.

Macet kanë ekzistuar në tokë për miliona vjet. Bazuar në dëshmitë historike, njerëzit për herë të parë zbutën macet rreth 5000 vjet më parë. Macet kanë pësuar mijëra vjet evolucion përpara se të bëhen speciet e sotme me disa karakteristika fizike dhe të sjelljes. Sidoqoftë, mënyra se si macet kanë evoluar gjatë shekujve është një temë emocionuese midis adhuruesve të kafshëve shtëpiake. Disa raca macesh, origjinale dhe hibride, zotërohen si kafshë shtëpiake. Por pamja e tyre ka shumë pak dallime.

Krahasuar me speciet e tjera të kafshëve që zotërohen si kafshë shtëpiake, macet jetojnë ndryshe. Për shembull, shikimi i maceve është më pak i ndjeshëm se qentë, por ato kanë një aftësi dëgjimi shumë më të mirë. Përveç kësaj, shqisat e nuhatjes janë gjithashtu jetike tek macet./abcnews.al