Si ndikon uji që pimë tek shëndeti i dhëmbëve

schedule18:52 - 18 Mars, 2023

schedule 18:52 - 18 Mars, 2023

Nëse keni menduar se pijet e gazuara me sheqer janë armiku më i keq i dhëmbëve tuaj, përgatituni të zbuloni se çfarë bën uji.

Smalti i dhëmbëve tanë është jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe shumë më i rëndësishëm për shëndetin tonë sesa mendojmë. Përveç buzëqeshjes së shndritshme, e cila është gjithashtu një pasuri shumë e mirë gjatë miqësisë, smalti mbron dhëmbët tanë dhe higjienën e gojës në përgjithësi. Fatkeqësisht larja e shpeshtë nuk është një ilaç sepse ka shumë gjëra që i dëmtojnë dhëmbët, si p.sh. pirja e ujit.

Përpara se të bini në panik dhe të thoni se çdo gjë është e kotë, pasi ne nuk mund të pimë as ujë, le të themi se jo i gjithë uji që pimë është i njëjtë, ka lloje të ndryshme si: i gazuar, i gazuar natyral, çezme, mineral, alkalik, në përgjithësi bota e ujit paraqet një larmi të madhe dhe nuk është rastësi që vitet e fundit është bërë shumë studim mbi këtë.

Por gjëja më e rëndësishme, kur zgjidhni se çfarë uji të pini, është të shikoni pH-në e tij. Ujërat shumë acidë, me pH të ulët, gërryejnë smaltin dhe mbrojtjen që ai ofron për dhëmbët tanë. PH ideal është 7,5 deri në 8,5. Por, për fat të keq, uji nuk është e vetmja gjë që duhet t’i kushtojmë vëmendje.

Pijet e gazuara pa sheqer mund të mos kenë kalori, por ato janë ende acidike. PH i ulët i tyre i shkatërron dhëmbët por ka një zgjidhje që të mbrojmë dhëmbët kur pimë diçka, ne mund të zvogëlojmë ekspozimin e smaltit në një mjedis acid, duke i shpëlarë dhëmbët me ujë, sigurisht me pH të duhur, sepse nuk mund të shkojmë kudo me furçë dhëmbësh në xhep. /abcnews.al