Rregulli 37%, si do t’ju ndihmojë të merrni vendime më të mira

schedule15:16 - 13 Maj, 2022

schedule 15:16 - 13 Maj, 2022

Çdo ditë, ne marrim shumë vendime, ndonjëherë më të lehta dhe ndonjëherë më të vështira. Pyetja është nëse këto vendime janë të drejta dhe na çojnë në drejtimin që kemi dashur që në fillim.

“Rregulli 37%” i propozuar nga matematikanët vjen për të siguruar pikërisht këtë. Ai buron nga mundësitë dhe na çon në vendimin më të saktë që mund të marrim. Pas rregullit ndihmës, ekziston një teori shumë e thjeshtë, e cila thotë se nëse duhet të vendosim diçka, duke pasur 100 opsione të ndryshme para nesh, duhet të bëjmë kampionimin në 37 të parat.

Disa prej tyre do t’i refuzojmë dhe disa do t’i marrim, domethënë është një proces në të cilin do të kuptojmë se çfarë funksionon realisht dhe çfarë jo. Nga 37% që konsiderohet “i refuzuar”, gjejmë opsionin më të mirë dhe e kemi parasysh.

Nëse ndonjë nga opsionet e mëposhtme është më i mirë, atëherë logjikisht ne do të shkojmë drejt tij dhe kështu bazuar në shanset do të jemi çuar në vendimin më të mirë të mundshëm. E gjithë kjo është përshkruar shkëlqyeshëm nga Brian Christian në librin e tij Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions, pasi ai përdor rregullin në praktikë.

“Nëse doni të keni shanset më të mira për të marrë apartamentin e ëndrrave tuaja, kushtojini 37% të kërkimit tuaj zbulimit të opsioneve pa asnjë angazhim. Lëreni … librezën e çeqeve në shtëpi. Thjesht filloni të shënoni. Pas këtij procesi, përgatituni të angazhoheni menjëherë në shtëpinë e parë që do të jetë më e mirë se ajo që ai ka parë deri më tani”.

Problemi që qëndron pas kësaj teorie është se jo gjithçka në jetë lëviz në bazë të përqindjeve dhe probabiliteteve, kështu që kjo mund të mos na çojë gjithmonë me siguri në vendimin më të mirë të jetës sonë./abcnews.al