Pse rastësitë nuk janë në të vërtetë aksidentale

schedule15:08 - 5 Mars, 2021

schedule 15:08 - 5 Mars, 2021

Të gjithë ndoshta jemi përballur me një situatë që thjesht nuk mund ta shpjegojnë një rastësi. Për shembull, ju papritmas vendosni të telefononi një mikun tuaj të vjetër dhe ai ju telefonon para po në atë moment. Ose për shembull, i bëni vetes një pyetje dhe përgjigjen e gjeni në formën e një mbishkrimi në një stendë në rrugë.

Dhe ndonjëherë, kur rastësitë ndodhin në mënyrë perfektë, është e pamundur të besosh në to. Një shembull i qartë i këtij fenomeni është historia e aktorit Anthony Hopkin. Ai ishte gati të luante në një film të quajtur “The Girl from Petrovka”, bazuar në librin e George Feifer. Për të njohur më mirë karakterin e tij, ai kishte nevojë të lexonte versionin origjinal të librit, të cilin nuk mundi ta gjente në asnjë bibliotekë, librari apo te miqtë. Kur sa ishte gati të humbte shpresën për të gjetur librin, papritmas dalloi një kopje të romanit harruar në një stol në metro. Më pas, kur po udhëtonte për të shkuar në xhirimet e filmit, në aeroport u takua me autorin e librit, George Fiefer. Autori iu ankua autorit se i kishte dhënë hua shokut të tij kopjen e të vlefshme të librit, por ai e kishte humbur pasi e kishte harruar në stacionin e metrosë.

Si mund të shpjegohet kjo? Më poshtë gjeni përgjigjen:

Duket sikur të gjitha ngjarjet në botë, të gjithë njerëzit dhe i gjithë informacioni është i lidhur me një fije të padukshme, e cila ndonjëherë shkëlqen aksidentalisht. Sipas psikiatrit të famshëm Carl Gustav Jung, kjo është e vërtetë. Ky fenomen quhet sinkronitet dhe është ndoshta gjëja më misterioze në Universin tonë.

Jung arriti në përfundimin se ekziston një lidhje e ngushtë mes një personi dhe mjedisit të tij. Më konkretisht, midis hapësirës, kohës, vetëdijes dhe pavetëdijes. Në momente të caktuara të kohës nën ndikimin e kuptimeve specifike objektive, të cilat janë të rëndësishme për personin, shfaqet tërheqja më e fortë. Kjo tërheqje shkakton të gjitha rastësitë e papritura që ne i quajmë aksidente fatale, dënim, fat i pabesueshëm ose mrekulli.

Sa më e afërt të jetë lidhja mes jush dhe njerëzve rreth jush, aq më shumë ka gjasa që të vini re dhe t’i bëni të rëndësishme edhe gjërat më të vogla. Këto gjëra mund të jenë reklama, këngë, takime, imazhe, biseda ose aroma.

Sigurisht, nuk mund të jemi 100% të sigurt për këtë fenomen. Sidoqoftë, ndonjëherë kjo gjë mistike na ndihmon të veprojmë, të marrim vendime, apo të ndryshojmë rrënjësisht jetën tonë. Thjesht duhet të jemi më të vëmendshëm dhe të hapur ndaj krijimit të mundësisë së sinkronizimit. Nuk është çudi që Don Juan tha: Një rastësi e mirë vetëm një nga format e veprimit”. Edhe ky artikull mund të jetë rezultat i sinkronizimit. Ndoshta pikërisht para se ta lexonit këtë ishit duke kërkuar për një shpjegim të një rastësie të çuditshme që mund t’ju ketë ndodhur./e.b-abcnews.al