Pse është e rëndësishme që prindërit të luajnë me fëmijët e tyre kur të kthehen në shtëpi nga puna?

schedule18:27 - 17 Maj, 2021

schedule 18:27 - 17 Maj, 2021

Për shumë prindër, të jesh në gjendje të ndajnë momente të paharrueshme me fëmijët e tyre sot është një sfidë. Puna, lodhja, stresi dhe rutina e bëjnë gjithnjë e më të vështirë sigurimin e kohës cilësore. Është këtu ku loja bëhet mjeti kryesor për të krijuar lidhje dashurie në familje.

Këto mund të formohen që kur janë foshnje e tutje, duke respektuar fazat e tyre të rritjes dhe duke forcuar lidhjen dhe dashurinë. Sigurisht, duke marrë parasysh se asgjë nuk do t’i bëjë ata më të lumtur sesa të shohin nënën ose babanë të vijnë në shtëpi nga puna dhe të ulen në dysheme për të ndërtuar blloqe ose për të pirë çaj.

“Të luash është mënyra e preferuar e trurit tonë për të mësuar. Nga natyra, ne jemi gjithmonë duke mësuar dhe gjëja më pasuruese për fëmijët tanë është se ata mund të mësojnë duke luajtur. Loja i mëson ata të jenë të vetëdijshëm se me praktikë ata mund të përmirësohen, përveç njohjes së emocioneve të tyre dhe menaxhimit të tyre me një respekt mënyrë, duke forcuar kështu besimin dhe sigurinë e tyre, baza për një vetëvlerësim të shëndetshëm”, shpjegoi Gabriela Benavides, psikopedagog dhe zëdhënëse e Arti Creativo.

Atëherë, pse është e rëndësishme të forcojmë lidhjen midis babait dhe djalit me orë argëtimi? Duke i shoqëruar duke bërë aktivitete që i pëlqejnë, argëtojnë ose motivojnë, të tilla si loja, krijohet një lidhje që do t’i shoqërojë gjithmonë dhe do t’i bëjë të vegjlit t’i shohin si miqtë e tyre më të mirë dhe të cilëve u besojnë në çdo kohë.

Specialisti thekson se për të krijuar këtë lidhje midis prindërve dhe fëmijëve është e rëndësishme që të moshuarit të mos imponojnë hierarki, ata të ndjehen në të njëjtën lartësi me fëmijën (qoftë në dysheme ose në një tavolinë), mos i jepni urdhra dhe lereni lirshëm.  Si dhe përfshihen hapur në argëtim, sepse nëse ndoten ose njollosen, qortimi nuk është një mundësi, por të ndjekësh të njëjtin shembull dhe të nxjerrësh fëmijën që mbajnë brenda. “Le të kujtojmë se ideja është të hyjmë në botën e fëmijëve tanë, le të rrëmbehemi të shijojmë lojën me ta”, shton ai.

Cilat lojëra janë më të përshtatshme?

Zgjedhjet janë një pjesë e rëndësishme e këtij procesi. Nëse jeni një nga ata që kanë probleme në gjetjen e mënyrave për të luajtur me fëmijët e tyre dhe preferojnë të përdorin lodra që lejojnë bashkëveprim, Gabriela Benavides, e cila promovon fushatën ‘The True Sample’, rekomandon bast për ato lojëra që i stimulojnë ato, që i rrisin aftësitë, forcojnë aftësitë e tyre dhe kjo nga ana tjetër i lejon ata të ndajnë kohën me familjen dhe lidhjen midis nënës/babait dhe fëmijëve.

Ndër opsionet janë Magic Arena, Magic Pompoms, Magic Snow, ndër të tjera; që inkurajojnë fëmijët jo vetëm në një nivel ndijor dhe motorik, por gjithashtu i inkurajojnë ata të shfrytëzojnë krijimtarinë e tyre duke përdorur imagjinatën e tyre. Përveç kësaj, ai lehtëson ndërveprimin e prindërve dhe fëmijëve në një mënyrë natyrale dhe argëtuese./abcnews.al