“Poli i Drejtësisë” nis punën në vjeshtë

schedule16:45 - 23 Korrik, 2019

schedule 16:45 - 23 Korrik, 2019

Poli i Drejtësisë, në vjeshtë do të mirpresë 4 institucionet më të rëndësishme të drejtësisë në vend. Në këtë godinë do të vijojnë punën Këshilli i Lartë Gjyqësorë, Këshilli i Lartë i Prokurorisë, Inspektoriati i Lartë i Drejtësisë dhe Shkolla e Magjistraturës.

“Në kohën kur sistemi gjyqësorë është  në krizë  pasi mungon Gjykata Kushtetuese dhe Gjykata e Lartë, gjithashtu edhe gjykatat e Apeleve janë në kolaps kjo godinë e emëeruar “Poli i Drejtësisë” pritet që në vjeshtë t’i japë zgjidhje kësaj krize”.

Ngërçi i krijuar vjen pas shkarkimeve të shumta nga instancat e vetingut. Ku praktikisht gjykata e lartë është vetëm me dy gjyqtarë, kreun Xhezair Zaganjori dhe Ardian Dvoranin, ndërsa gjykata Kushtetuese ka vetëm Vitore Tushën që aktualisht i ka mbaruar mandati.

“Pallati i Drejtësisë i cili nga jashtë ngjan me disa nga  pallatet e drejtësisë në Europë u inagurua në kuadër të 3 vjetorit të ndryshimeve kushtetuese  që u miratuan unanimisht me 140 vota dhe u shoqëruan me puthjen e ish-ambasadorit të SHBA-së Donald Lu dhe asaj të ish-ambasadores së Bashkimit Europian Romana Vlahutin”.

Organet e reja të drejtësisë janë krijuar që vitin e shkuar dhe kanë nisur nga puna, por duke qenë të shprërndarë, pasi godina ku ata duhet të vendoseshin është akoma në punime e sipër. Këshilli i lartë gjyqësor i vendosur në zyrat e ish-KLD-së, Këshilli i Lartë i Prokurorisë i vendosur në Prokurorinë e Përgjithshme dhe Inspektoirati i Lartë i Drejtësisë që nuk ka nisur ende punën, pasi nuk janë përzgjedhur anëtarët.

“Në godinën e Polit të Drejtësisë do të vendosen Këshilli i Lartë Gjyqësorë, Këshilli i Lartë i Prokurorisë Inspektoriati i Lartë i Drejtësisë dhe Shkolla e Magjistraturës por do të mungojë  Prokuroria e Posaçme Antikorrupsion”.

SPAK do vijojë punën në godinën ku aktualisht ndodhet Prokuroria për Krime të Rënda. Në këtë organ hetimi po qëndrojnë në sirtare dosje nga më të fortat që kanë tronditur themelet e politikës si “dojsa 399 dhe dosja 184”. Çështje këto që kanë dërguar para Togave të zeza një numër shumë të lartë të dyshuarish si dhe kanë ulur para grupeve hetimore, zyrtarë të lartë të politikës.

Gazetare: Glidona Daci