OBSH miratoi përdorimin urgjent të vaksinës Moderna

schedule09:58 - 1 Maj, 2021

schedule 09:58 - 1 Maj, 2021

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka njoftuar se ka miratuar përdorimin urgjent të vaksinës Moderna, e pesta e aprovuar ndërkombëtarisht për një përdorim të tillë, një proces që synon përshpejtimin e miratimit të vaksinës nga shtetet.

“Qëllimi është të vihen në dispozicion ilaçe, vaksina dhe mjete diagnostikuese sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që të merren me urgjencën,” tha OBSH në një deklaratë.

Procesi ndihmon vendet që nuk kanë mjete për të vlerësuar efektivitetin dhe sigurinë e një ilaçi ose vaksine më vete për të fituar një qasje më të shpejtë në trajtim.

Ai gjithashtu do të lejojë mekanizmin Covax të ngritur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe partnerët e saj (Aleanca Globale për Vaksinat dhe Imunizimet dhe Koalicioni për Inovacione të Gatishmërisë Epidemiologjike) për të shpërndarë vaksinat.

Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Mariangela Simao tha dje se ishte e rëndësishme të kishin më shumë vaksina për shkak të problemeve me furnizimin e ilaçeve të tjera, përfshirë vaksinat nga India, një vend që është një burim kryesor për programin global të shpërndarjes së vaksinave COVAX. India ka shkurtuar eksportet për shkak të një shpërthimi përshkallëzues.

Moderna njoftoi këtë javë planin për të zgjeruar rrjetin e saj të prodhimit në mënyrë që të rrisë kapacitetin e saj deri në 3 miliardë doza në 2022.

Grupi Këshillimor Strategjik i OBSH-së për Vaksinat (SAGE) tashmë ka rekomanduar përdorimin e vaksinës Moderna që nga Janari për të gjitha grupmoshat 18 vjeç e lart.

Formulimi i Pfizer dhe partnerit të tij gjerman BionTech, i cili është gjithashtu një vaksinë si Moderna, ishte vaksina e parë e regjistruar për përdorim urgjent nga OBSH pak para mbërritjes së 2021.

Që nga ajo kohë, OBSH-ja ka shtuar në këtë listë vaksinat Astrazeneca-SK Bio, Instituti Serum i Indisë dhe Johnson & Johnson.

Organi ndërkombëtar po i nënshtron vaksinat Sinopharm dhe Sinovac kundër Covid-19 në një vlerësim të gjerë, me vendimet që priten në fund të javës së ardhshme./abcnews.al