“Lidhjet midis mafieve italiane dhe shqiptare, e përfshirë politika, policia e gjyqësori”

schedule16:44 - 5 Korrik, 2021

schedule 16:44 - 5 Korrik, 2021

Nga Huffingtonpost: 

Marrëdhëniet midis mafieve italiane dhe shqiptare janë në zhvillim të vazhdueshëm. “Toka e Shqiponjave” tashmë është kolonizuar pjesërisht nga mafiet italiane. Kolonizimi nuk synon si transferimin e grupeve kriminale në atë zonë, por si bashkëpunim midis mafive që ndajnë interesa të ngjashëm, veçanërisht pas zhvillimeve të ardhshme ekonomike që priten për Shqipërinë.

Hyrja e ardhshme e Shqipërisë në Bashkimin Evropian, për shembull, do të jetë një mundësi e shkëlqyeshme investimi për të dy mafiat. Roli dominues i krimit shqiptar në trafikun e drogës në Itali ka krijuar lidhje gjithnjë e më intensive midis dy organizatave kriminale, jo vetëm në tregun e drogës.

Në Itali, niveli i rrezikut kriminal të mafive shqiptare i vendos ata në vendin e parë midis mafive të huaja, të ndjekura nga ato nigeriane, kineze dhe evropiano- lindore, ruse, rumune dhe bullgare. Në frontin e trafikut të drogës, shqiptarët janë tani një garanci, si furnizues të lëndëve të para, ashtu si korrier dhe tregtar të drogës, pasi janë vendosur në vende të ndryshme evropiane dhe kanë krijuar marrëdhënie të qëndrueshme me trafikantët e drogës në çdo pjesë të globit. Pozicioni i favorshëm gjeografik i Shqipërisë ofron një lidhje të drejtpërdrejtë me Italinë, prandaj, edhe për këtë arsye, krimi i organizuar italian ka shumë biznese të përbashkëta me atë shqiptar.

Ato variojnë nga droga në trafikun e armëve, nga trafikimi i qenieve njerëzore te trafikimi i organeve. Si pasojë, rruga e Adriatikut nuk karakterizohet vetëm nga kalimi i drogës nga Shqipëria në Itali, por prek edhe pjesën tjetër të Evropës. Kriminelët shqiptarë që mbërritën në Itali rreth tridhjetë vjet më parë, pas rënies së komunizmit, iu kushtuan vjedhjeve të banesave, grabitjeve dhe prostitucionit. Pastaj në Shqipëri ata filluan të rritnin dhe prodhonin marihuanë në mënyrë të pavarur dhe në të njëjtën kohë ata u bënë hyrja më e sigurt në Evropë për heroinë nga Turqia dhe Afganistani. Këta faktorë të marrë së bashku kanë çuar në një kërcim cilësor, duke sjellë lumenj parash dhe duke zhvilluar aftësitë kriminale të shqiptarëve në tregtinë ndërkombëtare të drogës.

Sot ata kanë marrëdhënie të drejtpërdrejta me të gjitha mafiet italiane, asnjë nuk është e përjashtuar. Për arsye logjistike ata kanë një marrëdhënie mbizotëruese me mafien apuliane dhe me Ndranghetën. Ka pasur hetime që kanë çuar në Kamorra, mafia siçiliane dhe grupet kriminale romake. Zona bregdetare e Adriatikut ka përfshirë gjithashtu rajone të padyshimta si Molise, Abruzzo dhe Marshimet. Mafia italiane mund të hyjë e pashqetësuar në Shqipëri pasi tani është e heshtur dhe e orientuar drejt tregut dhe sjell shuma të mëdha parash për t’u pastruar që janë të përshtatshme për ekonominë shqiptare.

Shqipëria në të ardhmen do të jetë një vend me potencial të konsiderueshëm të zhvillimit ekonomik. Si pasojë, mafiet italiane janë tashmë të gatshme të përfitojnë nga çdo sektor i shfrytëzueshëm ekonomikisht. Qeveria shqiptare do të duhet të përgatisë masat e nevojshme kundër infiltrimit të krimit të organizuar italian nëse nuk dëshiron të ndihmojë pasivisht dhe më pas t’i nënshtrohet fuqisë së tyre të pakufishme. Mafia jonë, në veçanti Ndrangheta, janë bërë shumëkombëshe të vërteta, që veprojnë në të gjitha fushat me zhvillim të gjerë ekonomik. Atje ku ka rritje ekonomike ka mafie që investon. Nëse në të ardhmen do të ketë zhvillim ekonomik të parashikuar në Shqipëri, pa dyshim që do të ketë prani të krimit të organizuar që do të infiltrojë pa hyrë kurrë në konflikt me mafiet autoktone.

Qeveria shqiptare do të duhet të fillojë të luftojë seriozisht mafien e saj dhe pastaj të fillojë të mendojë për ata që vijnë përtej kufirit. Shqipërisë do t’i duhet të zbatojë ndryshime serioze në kodin penal dhe procedurën penale në të ardhmen e afërt, për të forcuar masat shtypëse kundër anëtarëve të organizatave mafioze. Modeli për tu inspiruar është padyshim ai i luftës kundër mafies italiane. Prandaj do të jetë e nevojshme të forcohet siguria e burgjeve; luftimi i krimit te organizuar dhe lidhjet me politikën dhe botën ekonomiko-financiare; luftuar korrupsionin në mënyrë efektive; të përdorin izolimin total të të burgosurve të rrezikshëm, për të parandaluar komunikimin e tyre të jashtëm me organizatat kriminale; e bëjnë sistemin më të efektshëm të konfiskimeve dhe konfiskimeve të pasurive mafioze.

Një tjetër problem me të cilin do të duhet të përballet është sistemi gjyqësor i cili duhet të reformohet dhe përmirësohet, duke e mbrojtur atë mbi të gjitha nga korrupsioni dhe ndërhyrjet politike që dëmtojnë besueshmërinë dhe efektivitetin e tij. Marrëdhëniet dypalëshe të bashkëpunimit midis autoriteteve shqiptare dhe italiane në luftën kundër krimit të organizuar do të duhet gjithashtu të përmirësohen.

Në Shqipëri mafiat kanë lidhje me klasën politike dhe shpesh janë në bashkëpunim me policinë dhe gjyqësorin. Transparency International tregon Shqipërinë si vendi më i korruptuar në të gjithë zonën e Ballkanit. Parlamenti dhe qeveria do të ndoten nga mafia dhe të ardhurat nga trafiku i drogës përbëjnë pjesën thelbësore të sistemit të korruptuar ekonomik dhe politik. Pa bashkëpunim të përgjegjshëm midis autoriteteve shqiptare dhe italiane do të jetë e vështirë në të ardhmen e afërt të merren rezultate të konsiderueshme në luftën kundër krimit të organizuar në të dy vendet. Pa këto reforma, lidhja midis dy mafieve, në vend që të prishet, do të forcohet me rreziqe të reja, si pasojë, për Italinë dhe Shqipërinë. /abcnews.al/