Kufiri detar me Greqinë, Rusia: Të zgjidhet në përputhje me ligjin ndërkombëtar

schedule20:30 - 3 Shtator, 2020

schedule 20:30 - 3 Shtator, 2020

Zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë, Maria Zakharova, në një dalje për mediat, ka deklaruar se zgjerimi i ujërave territoriale nga Greqia në 12 milje duhet të zgjidhet në përputhje me ligjin ndërkombëtar.

Sipas asaj që deklaroi Zakharova nëse do të shfaqen situata që ndikojnë drejtpërdrejt në interesat ruse, do të merret me secilin rast specifik.

“Pozicioni i Rusisë, i cili ka nënshkruar Konventën e OKB për Ligjin e Detit, bazohet në normat juridike ndërkombëtare që përmbahen në këtë dokument. Në veçanti, neni 3 i Konventës parashikon që çdo shtet ka të drejtë të vendosë gjerësinë e detit të tij territorial deri në një kufi që nuk i kalon 12 milje detare.

Sidoqoftë, në disa raste, vendet, për një arsye ose një tjetër, krijojnë një det territorial me gjerësi më të vogël. Ne vazhdojmë nga fakti se në këtë çështje shtetet mbështeten në mendjen e shëndoshë dhe marrin parasysh tiparet gjeografike të rajonit. Nëse lind pyetja në lidhje me caktimin e detit territorial midis shteteve fqinje, ajo duhet të zgjidhet në përputhje me ligjin ndërkombëtar. Opinioni ynë për këtë çështje është i njohur për udhëheqjen e Republikës Greke. Nëse lindin situata që ndikojnë drejtpërdrejt në interesat ruse, ne do të merremi me secilin rast specifik veç e veç. Deri më tani, ne nuk e shohim një nevojë të tillë.”

Po ashtu, gjatë konferencës, Zakharova u pyet nëse ka ndryshuar pozicioni i Rusisë në lidhje me kërcënimet e Turqisë ndaj shteteve të tjera mesdhetare dhe veprimet e njëanshme të Ankarasë.

Duke u përgjigjur Zakharova deklaroi se Rusia nuk po kërkon të përfitojë nga konfliktet ndërshtetërore dhe se është për zgjidhjen e çdo çështjeje përmes dialogut politik. s.b/ abcnews.al/