“Kuçedrat” në lumin Vjosë, hapet ekspozitë për sensibilizimin e publikut

schedule10:08 - 15 Janar, 2020

schedule 10:08 - 15 Janar, 2020

E ftuar në ABC-ja e mëngjesit me Enkel Demin ishte e ftuar Besjana Guri, e cila foli për ekspozitën  e quajtur “Kuçedra”.

Ekspozita është hapur në 10 janar, dhe vazhdon të qëndrojë e hapur për publikun deri më 31 janar, në qendrën kulturore “Tulla”. Hyrja është e lirë  nga ora 10.00-17.00.

Çfarë është kjo eskpozitë?

Besjana Guri sqaroi se kjo ekspozitë, është hapur me qëllim, ndërgjegjësimin e publikut, për çështjen e lumit Vjosa.

Ndërtimi i hidrocentraleve në këtë lumë është kundërshtuar fort nga ambjentalistët. Ky lum është i vetmi në Europë, i cili ka mbetuar i “egër”, dhe i paprekur, deri më tani.

Besjana Guri tha se ekspozita është quajtur “Kuçedra”, pasi ky emër përsonifikon ose metaforizon, hidrocentralet që duan të ndërtohen në këtë lumë.

Ndërtimi i tyre tha ajo, jo vetëm do të shkatërronte lumin, por edhe do të vështirësonte jetesën e banorëve, në zonat e të cilëve, kalon ky lumë.

Pjesë nga biseda në studio:

Pse i keni vendosur emrin “Kuçedra”?

Besjana Guri: Është zgjedhja e fotografit, është një fotograf amerikan. Ka disa vite që vjen në shqipëri dhe është magjepsur nga bukuria e Vjosës. Më pas mësoi për planet dhe ndërtimet, hidrocentralet, që do të bëheshin në Vjosë dhe vendosi që të dokumentonte edhe më shumë projektin dhe deri sa arriti të realizonte edhe këtë ekspozitë të cilën e quajti “Kuçedra”. Të gjithë e dimë nga mitet se cfarë përsonifikon kuçedra. Në rastin tonë “Kuçedra” personifikon se metaforizon, taa që duan të marrin ujin, pra hidrocentralet.

Enkel Demi: Me sa duket beteja ligjore ka përfunduar dhe duhet të fillojë puna për këto hidrocentrale apo jo?

Besjana Guri: Po bëhet fjalë për disa hidrocentrale, Poçemi dhe Kalivaçi. Në rastin e projektit të Poçemit jemi në një proces gjyqësor, asgjë nuk ka ndodhur. Gjykata e ka shpallur të pavlefshme kontratën dhe nuk ka vazhduar procedura për këtë hidrocentral, në rastin e Kalivaçit, jemi në fazën që kompania ka firmosur një kontratë, është e njëjta kompani që do të ndërtojë të dy hidrocentralet, procedurat po vazhdojnë me raportet e vlerësimit të ndikimit në mjedis. Jemi në pritje të dokumentacionit zyrtar, nëse do të shihet e udhës patjetër që do të hapim proces tjetër gjyqësor kundër hidrocentralit të Kalivaçit. Mendojmë se këto janë projekte që janë vendosur në vendin e gabuar. Ekspozita synon ndërgjegjësimin e publikut të gjerë për rëndësine dhe vlerat që ka ky lumë. Çështja e Vjosës është çështje kombëtare. Synojmë që këtë ekspozitë ta çojmë edhe më larg, deri në Parlamentin Europian.

Enkel Demi: Po një njeri që nuk jeton aty ku kalon Vjosa, pse duhet të mërzitet për Vjosën? Apo një njeri që nuk jeton fare në Shqipëri?

Besjana Guri: Të huajt shqetësohen më shumë për këtë, një shkak është se vendet e tyre nuk e kanë një lumë të tillë, europa sot i ka shkatërruar lumenjtë, i ka digëzuar për hir të hidroenergjisë, dhe po sheh alternativa të tjera, sic janë dielli dhe era. Ndërsa ne kemi fatin ta kemi një vlerë të tillë, nuk kemi vetëm Vjosën, por Vjosa konsiderohet si i fundit për madhësinë e saj në Europë, ndaj dhe të huajve iu dhimbsen. Në rastin e shqiptarëve, kemi edhe artistë që janë sensibilizuar për këtë çështje./abcnews.al