“Koronavirusi”, Manastirliu: Situata nën kontroll, janë marrë masat e nevojshme për parandalimin

schedule11:44 - 10 Shkurt, 2020

schedule 11:44 - 10 Shkurt, 2020

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu  këtë të hënë në Komisionin e Shëndetsisë ka prezantuar masat e marra për parandalimin e virusit të gripit që duket se është prezent në vendin tonë.

Ministrja në fjalën e saj është shpreur se për përballimin e fluksit të pacientëve të prekur nga gripi janë nddërtuar katër qendra shëndetsore në Tiranë të cilat kryejnë të njëjtin shërbim si në Urgjencën e QSUT-së.

Ndër të tjera ajo është shprehur se Instituti i Shëndetit pyublik ka të gjithë kapacitetet e nevojshme laboratorike për identifikimin e gripit.

“Tashmë si çdo vit do të hapen qendra shëndetsore 24 orëshe në Tiranë, qendra kanë përballuar një fluks vizitas për fëmijët e moshës pediadrike ndërkohë dhe urgjenca e QSUT-së në fundjave ka forcuar shërbimin e saj.  Gjithahstu qendrat shendetsore në të gjithë vendin janë të hapura deri në orën 8 duke bërë që të shmanget rada në spitale dhe duke garantuar prindërit se shërbimi është i njëjtë si në qendrat shëndetsore ashtu edhe në  Spitale. Dua të njoftoj prindërit për Tiranën se katër qendrat shëndetsore që janë të hapura prej mujash ofrojnë shërbime pediatrike, konsulta dhe vizita me të njëjtin profesionalizëm si në qendrën Spitalore QSUT.Kemi më shumë se 218 mjekë dhe infermirë të angazhuar në rotacion në shërbim 24 orësh.  Ndërkohë në lidhje me virusin e gripit dua të them se në javën e 5 është rritur prirja e infeksioneve ëshbtë rritur me 23 %,  janë AMN, B, dhe AM3, është një situatë e pritshme për sezonin siç është në vendet Evropiane  këtë javë Shqipëria paraqet një nivel të lartë të qarkullimit të infeksioneve. Dua që të informoj se në krahasim me vitin e kaluar rastet janë rritur me 4 %, infeksionet respiratore të sipërme në nivel kombëtar paraqiten në 17 760 raste ndërsa në infeksionet respiratore të poshtme 7530 raste vetëm në javën e pestë, që duket se është një prirje në rritje”, tha ministrja Manastirliu.

Gjithashtu pëpara komisionit të Shëndetsitë, Manastirliu ka treguar dhe masat që janë marrë në lidhje me parandalimin e koronavirusit, që tashmë ëstë shpallur në një emergjencë globale.

Përpos masave të presantuar për virusin e gripit në vend do të informoj për masat e marra për parandalimin dhe ndalimin e koronavirusit të ri, duke u bazuar në udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetit dhe rregulloren kombëtare të shëndetit kemi përgatitur një plan, duke u bazuar dhe në faktin e shpalljes se gjendjes emergjente globale, eshtë ngritur taksforca për kontrollimin dhe parandalimin e përhapjes së Koronavirusit, ku janë mbledhë të gjithë ekspertët e fushës për të kordinuar të gjithë masat në kordinim të masave të marra nga ministria me të gjithë qendrat.Dua që të informoj komisionin se nga ISHP janë realizuar të gjitha trajnimet për specialistë në të gjitha strukturat e kujdesit parësor. Edhe ne spitale janë marrë masa dhe dhomat e izolimit janë funksionale nëse ka raste për të dyshuarit me koronavirus. Ka 5 raste te dyshuara me një histori udhëtimi me Kinën të cilët janë testuar dhe kanë dalë negative. Pra deri më tani Shqipëria nuk ka asnjë rast të konfirmuar me koronavirus. Shërbimi infektiv është pajisur me të gjitha mjetet e mbrojtjes personale. Kemi dhe një strukturë prites për karantinë në vend, vendi është i përcaktuar me kushtet më të mira,’’ është shprehur ministrja e Shëndetsisë. /abcnews.al