Fytyra ose trupi: Çfarë kërkojmë kur zgjedhim një partner

schedule22:16 - 11 Qershor, 2021

schedule 22:16 - 11 Qershor, 2021

Të gjithë do të dëshironim një shok tërheqës. Fatkeqësisht, gjithashtu, shumë pak prej nesh janë mjaft verbuese për të magjepsur një model. Kjo do të thotë që ne duhet të bëjmë kompromis. Ne zgjedhim një partner që ka disa, por ndoshta jo të gjitha karakteristikat që do të donim të kishte ai.

Por si ta zgjedhim një atribut mbi një tjetër? A vlerësojnë njerëzit gjëra të ndryshme në rrethana të ndryshme?

Carin Perilloux i Universitetit të Teksasit Jugperëndimor dhe Jaime Cloud i Universitetit të Oregonit Perëndimor kryen një studim për të hetuar. Ata kërkuan nga 250 burra dhe gra të imagjinonin se si mund të krijonin partnerin ideal të seksit të kundërt për ta.

Secili prej vullnetarëve paraqiti një listë të karakteristikave të jashtme. Gjysma e tyre ishin tipare të fytyrës (sytë, hunda, flokët, lëkura dhe buzëqeshja). Gjysmat e tjera ishin karakteristikat fizike si lartësia, masa muskulore, gjoksi, barku dhe madhësia e këmbës.

Më pas pjesëmarrësve iu kërkua të përshtatnin secilën nga këto karakteristika për të “krijuar” një partner që do të ishte pak a shumë tërheqës. Por secili vullnetar kishte një “buxhet” specifik pikësh (të ndryshëm për secilin). Në praktikë, kjo do të thoshte që ata duhet të vendosnin se cilat karakteristika ishin më të rëndësishme për ta duke “shpenzuar” notat e tyre atje.

Disa vullnetarëve u është dhënë një “buxhet” prej më shumë se 70 pikësh, ndërsa të tjerëve u janë dhënë vetëm 30 pikë. Pjesëmarrësit u caktuan gjithashtu rastësisht në dy grupe dhe u testuan për të hartuar një partner ose për një marrëdhënie afatgjatë ose afatshkurtër.

Psikologët kanë zbuluar se burrat që planifikojnë një marrëdhënie afatgjatë shpenzojnë më shumë nga “buxheti” i tyre për tiparet e fytyrës sesa ato fizike, pavarësisht sa pikë kanë në dispozicion, gjë që tregon se si konkurrentët ashtu edhe burrat më pak konkurrues preferojnë për një marrëdhënie afatgjatë një grua që është më tërheqëse për sa i përket tipareve të fytyrës sesa për sa i përket tipareve të trupit.

Sa për marrëdhëniet afatshkurtra, burrat konkurrues dhe jokonkurrues “nuk u pajtuan” pasi të parët vazhduan t’i jepnin përparësi bukurisë së fytyrës në krahasim me burrat jokonkurrues që “shpenzonin” pikat e tyre të trupit.

Nga ana tjetër, gratë, pavarësisht nga kohëzgjatja e marrëdhënies dhe konkurrencës së tyre, u përqëndruan më shumë në tiparet e fytyrës sesa tiparet e trupit.

Kriteri i pjellorisë

Kur burrat gjykojnë një partner të seksit të kundërt për një marrëdhënie afatgjatë, atëherë ata mund të jenë më të interesuar në perspektivën riprodhuese. Këto gra mund të jenë më tërheqëse përmes tipareve të tyre të fytyrës sesa trupit të tyre. Kjo gjithashtu shpjegon pse burrat përqendrohen te një grua më tërheqëse për sa i përket fytyrës për një lidhje afatgjatë.

Nga ana tjetër, pjelloria mund të shihet më mirë përmes karakteristikave fizike (p.sh. forma e trupit). Kjo mund të shpjegojë pse burrat përqendrohen më shumë në karakteristikat fizike kur kërkojnë një partnere të përkohshme.

Ajo që është e re në zbulimet e Perilloux dhe Cloud është se ato tregojnë për herë të parë që aftësia konkurruese e një burri ndikon në preferencat e tij për zgjedhjen e një partneri.

Sa i përket grave, historia evolucionare e specieve tregon se gratë kishin një tendencë më të ulët për të kërkuar bazuar në pjellorinë e një burri. Mbi të gjitha, ka pak prova tek burrat që tregojnë nëse janë apo jo pjellorë. Për më tepër, nuk është për t’u habitur që preferencat e grave mbetën të njëjtat pa u ndikuar nga buxheti ose kohëzgjatja e marrëdhënies./abcnews.al