Cakaj tregon si po punohet për kthimin e shqiptarëve të ngecur në kampet e ISIS

schedule20:49 - 23 Tetor, 2019

schedule 20:49 - 23 Tetor, 2019

Shqipëria është duke punuar në mënyrë intensive që të kthejë në Shqipëri të gjithë personat që qëndrojnë në kampt e ISIS-it në Siri.

Ministri në detyrë për Punët e Jashtme, Gent Cakaj, deklaroi gjatë një interviste në televizionin ABC News se kjo çështje është e ndërlikuar, por qeveria po punon së bashku me partnerët ndërkombëtarë që të mundësojë sa më parë kthimin e të miturve dhe grave në Siri.

Ministri kërkoi mirëkuptimin e publikut për shkak se nuk mund të bëjë publike shumë detaje dhe besimin se qeveria është angazhuar në këtë proces.

“Kjo është një prej situatave kur unë e kam shumë të vështirë të flas se bëhet fjalë për një çështje sa të dhimbshme njerëzore por të ndërlikuar nga pikëpamja operative. Nuk është vetëm punë e diplomacisë shqiptare për ta realizuar këtë operacion. Është një çështje e ndërlikuar. Dua të konfirmoj është se jemi duke punuar pa kursyer në bashkëpunim me partnerët që në mundësinë e parë të bëjmë të mundur tërheqjen e të miturve dhe grave nga Siria.

Mua nuk më takon të shpalos të dhëna sepse kjo shkon në dëm të aksionit që është në zhvillim e sipër. Ajo që mund të konfirmoj është se në mundësinë e parë objektive ne si Shqipëri në bashkëpunim me partnerët do të marrim masat e nevojshme për rikthimin e personave në fjalë në Shqipëri. Nuk varet ekzkluzivisht që varet nga strukturat e ministrisë së Jashtme por varet edhe nga palët ndërkombëtare. Kërkoj prej jush dhe publikut është mirëkuptimi se nuk mund të shpalosim detaje dhe besimi se jemi të angazhuar në këtë proces”, tha ministri Gent Cakaj.

Një javë më parë, emisioni italian “Le Iene” bëri publik rastin e Alvin Berishës i ngecur në kampin e ISIS, i cili nuk mund të kthehej sëbashku me babain e tij për shkak të mungesës së dokumentacioneve./abcnews.al