Balla: Dekreti i Presidentit akt i paprecedentë dhe pavlefshëm

schedule10:21 - 13 Qershor, 2019

schedule 10:21 - 13 Qershor, 2019

Kuvendi ka nisur mocionin me debat për shfuqizimin e dekretit të Presidentit për caktimin e datës së zgjedhjeve për organet e qeverisjes vendore, të kërkuar nga kreu i grupit të Partisë Socialiste taulant Balla. Debati pritet të zhvillohet në 300 minuta, të ndara këto nga 170 për mazhorancën dhe 130 për opozitën dhe të pavarura.

Në fjalën e tij Balla thekson se ky është një akt i paprecedentë i Presidentit të Republikës dhe pavlefshëm. Sipas tij me këtë akt Presidenti ka kapërcyer kompetencat e tij, pasi përveç caktimit të datës së zgjedhjeve, Presidenti është i çliruar ligjërisht nga çdo përfshirje në procesin zgjedhor.

“Pasi u njohëm me aktin e paprecedentë të Presidentit për shfuqizimin e dekretit për caktimin datës së zgjedhjeve për organet e qeverisjes vendore dhe duke vlerësuar këtë akt si të pavlefshëm marrë në kapërcim të kompetencave të institucionit të Presidentit dhe në kundërshtim me parimet kushtetuese e demokratike që synon të pengojë realizmin e të drejtës kushtetuese të shtetasve shqiptarë për të zgjedhur me votën e  tytre përfaqësuesit në pushtetin vendor. Në emër të grupit parlamentar kam kërkuar këtë mocion që është hera e parë që mabhet në 28 vite të demokracisë së re shqiptrare pa asnëj ndryshim të krahëve politikë që kemi, partive nga të cilat vijmë të miratonim një rezulutë sipas draftit

Dekreti i dt. 10 qershor është antikushtetues.

Presidenti ka vetëm një kompetencë atë të caktimit të datës së zgjedhjeve për të mos e kompromentuar me debatin ditës, me akzuat, apo kontestimet e tij. Presidentin e  kemi çliruar me ligj nga çdo përfshirje në procesin zgjedhor.

Presidenti brenda periudhës zgjedhore mund  të përzgjedhë vetëm dy të diela të afërta me përfundimin e mandatit, Presidenti është i detyruar ta bëjë në konsultë me partitë parlamentare”. /abcnews.al