Kultura e pirjes së kafesë ndryshon nga vendi në vend, por në shumicën e vendeve, përfshirë këtu, një filxhan kafe shërbehet me një gotë ujë të ftohtë.
Edhe pse pirja e qetë e kafesë u shfaq në shekullin e 16-të, të cilën turqit dhe grekët e pranuan menjëherë, në Evropën Perëndimore ky ritual u ngrit shumë më vonë, në fund të shekullit të 19-të. Ajo që është interesante është se gota e ujit që vjen me kafenë nuk ishte menduar për t’u pirë. Në atë kohë, shumë zonja ankoheshin se kishin vështirësi me lugën e përdorur për sheqerosjen dhe përzierjen e kafesë.
Atyre nuk u pëlqeu fakti që luga ishte e lyer me peña dhe më pas iu desh ta vendosnin në buzë të një tabakaje. Shumë njerëz e panë atë lëvizje si të pakulturuar dhe aspak elegante, ndaj katererët futën ujin që përftohet me kafe. Qëllimi ishte që të ftuarit të lanin lugën e pistë dhe më pas ta vendosnin në një tabaka.
Kupa u përdor për të hequr lugën e pistë, por ky ritual ndryshoi kuptimin e tij në 1873 kur u prezantuan sistemet e ujit të qytetit, nga burimet malore.
Në atë kohë, pronarët e kafeneve donin të tregonin se i përgatisnin pijet e tyre me ujë burimi të pastër kristal.
Sot, të marrësh një gotë ujë me kafen konsiderohet sjellje e mirë.