Ne e duam sezonin e Krishtlindjeve që kalojmë me familjen dhe miqtë, duke ndarë dhurata dhe duke shijuar ushqim të mirë dhe momente të lumtura. Këto tradita na lidhin me trashëgiminë tonë dhe do t’u transmetohen brezave të ardhshëm. Ato na japin vazhdimësi, një ndjenjë identiteti dhe ekzistence. Pavarësisht dallimeve kulturore, fryma e Krishtlindjes duket se vjen nga traditat që na ndihmojnë të gjithë të festojmë së bashku gëzimin, dashurinë dhe vullnetin e mirë.
Ndonjëherë ndihemi sikur Krishtlindjet po rrotullohen rreth ushqimit që është padyshim një pjesë e madhe e tyre, por jo substancës. Vaktet tona ofrojnë diçka më simbolike sesa thjesht plotësimi i një nevoje ushqyese, megjithëse kjo është padyshim e rëndësishme. Ushqimi është menduar për t’u shkëmbyer dhe ndarë me familjen dhe miqtë tanë. Ajo është gjithashtu e lidhur me fenë dhe ritualet dhe ka kuptime të thella kulturore dhe simbolike që e bëjnë atë shumë më tepër sesa thjesht ajo që kemi në pjatën tonë, veçanërisht gjatë festave.
Krishtlindjet kanë bërë një rrugë të gjatë në skenën botërore. Vetëm në vitin 336 pas Krishtit. peshkopët romakë fillimisht e regjistruan 25 dhjetorin si ditën e lindjes së Krishtit. Sot, më shumë se 2 miliardë njerëz në më shumë se 160 vende e konsiderojnë Krishtlindjen si festën më të rëndësishme të vitit. Qindra breza kanë kaluar dhe festat e Krishtlindjeve kanë sjellë me vete shumë tradita, nga dekorimi i pemëve të Krishtlindjeve e deri te gatimi i ushqimeve të veçanta të festave. Traditat shpesh i frymëzojnë njerëzit me gëzim dhe një ndjenjë përkatësie. Ato ndihmojnë gjithashtu për të krijuar kujtime të gjalla si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit për vitet në vijim. Është interesante të mësosh historinë pas disa prej këtyre traditave që ne i përqafojmë kaq ngrohtësisht.
Keni kujtime nga fëmijëria juaj duke ngrënë një ushqim të preferuar? Ju mund të mbani mend se mezi prisnit fundin e drekës apo darkës festive me një nga ëmbëlsirat tuaja të preferuara tradicionale. Nëse mendoni për këtë, ndoshta mund të lidhni disa nga ushqimet tuaja të preferuara me kujtimet tuaja familjare. Ushqimi është padyshim i rëndësishëm për mbijetesën e njeriut, por ka kuptim edhe në mënyra të tjera. Mos harroni se ne jemi të vetmit gjitarë që gatuajmë ushqimin tonë. Kjo e bën konsumin e lëndëve ushqyese shumë të ndryshme. Nga pikëpamja kulturore, ushqimi është shumë i rëndësishëm. Ata mund të jenë nostalgjikë dhe të na ofrojnë lidhje të rëndësishme me familjen ose kombin tonë.
Një traditë e tillë është të ushqyerit. Sekreti për një vakt të mrekullueshëm festash nuk është dekorimi apo muzika në sfond. Nuk është as vetë ushqimi që shërbehet apo koha që kalojmë në kuzhinë duke e përgatitur atë. Sekreti i vërtetë për pushime të paharrueshme është shpirti dhe dashuria pas përpjekjes që bëjmë. Kur dikush fton familjen dhe miqtë në shtëpinë e tij, duhet të ndajë momente gëzimi dhe shoqërimi të vërtetë. Është fryma e mikpritjes që i bashkon njerëzit, madje edhe ata që kanë vite të tëra.
Qëllimi për çdo mbledhje festive është të krijojë një atmosferë ku njerëzit mund të ndjehen të mirëpritur dhe të dashur. Cilatdo qofshin zakonet dhe traditat, të reja apo të vjetra, ato duhet të rrjedhin nga dëshira për të sjellë gëzim dhe unitet. Gjithçka tjetër, dritat dhe ushqimet, pema e Krishtlindjeve dhe dhuratat, thjesht do t’i shtohen atmosferës festive. Ajo që është e vërtetë për Krishtlindjet është e vërtetë edhe për jetën. Pjesa më e madhe e përmbushjes, rëndësisë dhe qëllimit tonë mund të vijë nga të tjerët, nga marrëdhëniet tona me miqtë dhe familjen tonë. /abcnews.al