1 Dhjetori, Dita Botërore e SIDA-s, historia e epidemisë vdekjeprurëse dhe ndikimi i saj te njerëzimi

schedule10:50 - 1 Dhjetor, 2022

schedule 10:50 - 1 Dhjetor, 2022

1 Dhjetori u vendos si Dita Botërore e SIDA-s në vitin 1988, me vendim të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe më pas të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së.

SIDA është një nga epidemitë më vdekjeprurëse në historinë botërore. Sipas të dhënave të OBSH-së, që nga viti 1981 kur u vëzhgua klinikisht në SHBA, rreth 75 milionë njerëz janë infektuar me HIV dhe më shumë se 32 milionë njerëz kanë vdekur deri më sot.

Në një raport, OKB thotë se përgjigja globale ndaj HIV/AIDS është në “një pikë të pasigurt”, duke shtuar se ndërsa normat e trajtimit po rriten dhe numri i vdekjeve po bie, “suksesi në shpëtimin e jetëve nuk është krahasuar me sukses të barabartë në reduktimin e infeksioneve të reja HIV’.

Historia

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) themeloi Ditën Botërore të SIDA-s më 1 dhjetor 1988 për të promovuar shkëmbimin e informacionit ndërmjet autoriteteve lokale dhe kombëtare, organizatave ndërkombëtare dhe qytetarëve privatë. Në vitin 1988, kur u shënua Dita përuruese Botërore e SIDA-s, u vlerësua se midis 90,000 dhe 150,000 persona ishin HIV pozitiv, gjë që çon në SIDA.

Brenda 20 viteve, më shumë se 33 milionë individë ishin infektuar me HIV dhe që nga viti 1981, kur u dokumentua rasti i parë i SIDA-s, mbi 25 milionë njerëz kanë vdekur nga kjo sëmundje. Si rezultat, lëvizjet ndërgjegjësuese për AIDS filluan të fokusohen më shumë në bashkimin dhe financimin e organizatave globale për të edukuar shoqëritë rreth HIV/AIDS. Data e Ditës Botërore të SIDA-s në 2022 është e enjtja, 1 dhjetor.

Deri në vitin 1996, OBSH koordinoi Ditën Botërore të SIDA-s, duke krijuar temat dhe ngjarjet vjetore. Pas kësaj, UNAIDS, Programi i Përbashkët i Kombeve të Bashkuara për HIV/AIDS, i mori këto detyra. Për të rritur ndërgjegjësimin për SIDA-n dhe për të integruar informacionin mbi AIDS-in në një shkallë botërore, UNAIDS themeloi Fushata Botërore për AIDS (WAC) në 1997, shkruan abcnews.al.

WAC, e cila ka zyra në Cape Town, Afrika e Jugut dhe Amsterdam, Namibia, filloi të funksionojë në mënyrë të pavarur në 2005. WAC prodhon informacione që shpërndahen për Ditën Botërore të AIDS-it, përveç sigurimit të mbështetjes së autoriteteve dhe grupeve të AIDS-it.

Rëndësia

Përafërsisht 38 milionë individë në mbarë botën bartin virusin HIV. Ndër pandemitë më shkatërruese në histori, pavarësisht se virusi u zbulua vetëm në vitin 1984, ka marrë jetën e pothuajse 35 milionë njerëzve.

Sot, trajtimi i HIV-it ka parë përparime shkencore dhe legjislacioni që mbron ata që jetojnë me HIV është në fuqi. Shumë njerëz që jetojnë me këtë sëmundje ende përjetojnë stigmë dhe diskriminim pasi publiku nuk është në dijeni të realiteteve në lidhje me mënyrën e mbrojtjes së vetvetes dhe të tjerëve./abcenews.al