Termitet ndërtojnë katedrale

schedule19:03 - 23 Nëntor, 2017

schedule 19:03 - 23 Nëntor, 2017

Pamje mahnitëse të zbuluara nga biologët tregojnë katedrale të ndërtuara mjeshtërisht prej termiteve.
Këto insekte kanë aftësi arkitekturore mbresëlënëse. Strukturat e tyre të banimit kanë ngjashmëri me ndërtesat e sofikstikuara të katedraleve të Barcelonës.
Të përbëra nga një sistem natyral ajror ato e kanë themelet e tyre si shtëpi të nëndheshme.

Këto pirgje të ngjashme me katedralet janë ndërtuar nga bashkëpunimi i dy llojeve termitesh, ato magnetike dhe katedraleske.
Struktura është e përbërë nga një përzierje fekalesh, balte dhe druri, të cilat formojnë një argjilë të ngurtë, të papërshkueshme nga uji.
Termitet jetojnë nëntokë, ndaj është e nevojshme që të furnizohen me oksigjen dhe hapësirat e krijuara ne dalje të katedrales, që të lenë përshtypjen e dyerve dhe dritareve, shërbejnë për të qarkulluar ajrin në ambjentin e brendshëm.


Ata ndërtojnë një grumbull të lartë deri në 8 metra dhe zakonisht gjenden në Australinë Perëndimore.
Duke patur parasysh se një termite është vetëm 3mm e gjatë, këto mrekulli inxhinierike natyrore janë ekuivalente me 4 qiellgërvishtëse të ndërtuara nga dora e njeriut./abcnews.al