Shkaqet e alergjive sezonale tek bebet dhe fëmijët e vegjël

schedule17:41 - 19 Mars, 2021

schedule 17:41 - 19 Mars, 2021

Alergjitë sezonale tek të vegjlit vërehen për një sërë arsyesh. Këto varen gjerësisht nga zonat përreth dhe aspektet e shumta që ndikojnë në të. Prania e disa faktorëve natyrorë gjatë stinëve specifike në zona të tilla mund t’i bëjë alergjitë më të dukshme.

  1. Alergjitë për shkak të polenit të barërave

Këto alergji zakonisht vërehen gjatë verës dhe mund të mbërrijnë brenda disa javësh. Do të thotë kur rriten bimë të llojit hithra apo të tjera. Meqenëse këto mund të rriten shumë lehtë në çdo gjendje, polenet e tyre përhapen gjerësisht dhe mund të shkaktojnë alergji tek fëmijët kur i thithin ato.

  1. Alergjitë për shkak të polenit të barit

Alergjitë nga poleni i barit janë parë kryesisht në periudhat kur fillojnë muajt e parë të verës, me pranverën që po mbaron. Varieteteve të barërave si pemishte, thekër dhe shumë të tjerë polenizojnë kryesisht në këtë periudhë. Sidoqoftë, ka gjithmonë skenarë ku fëmija juaj mund të vuajë nga alergjitë e polenit të barit në çdo moment të kohës pasi shumë varietete të tjera vazhdojnë të polenizojnë gjatë vitit.

  1. Alergjitë për shkak të pjalmit të pemëve

Alergjitë nga poleni në pemë janë disa nga ato më të zakonshmet dhe zakonisht vërehen rreth muajve fillestarë të çdo viti. Disa herë, muajt e dimrit janar dhe shkurt mund t’i bëjnë këto intensive, ndërsa shumë alergji nga pemët fillojnë në verë. Pemë të tilla si pisha ose kedri janë ato kryesore që e bëjnë atë të ndodhë. /abcnews.al