SHIFRAT/ Krimi shqiptar në Itali, një fenomen në rënie. Bandat ndjekin rregulla Kanuni

schedule21:59 - 28 Janar, 2022

schedule 21:59 - 28 Janar, 2022

Krimet nga shqiptarët në Itali janë në rënie bazuar në statistikat e viteve të fundit. Kështu bëri me dije Shërbimi i Analizës Kriminale në Itali teksa prezantoi një analizë mbi kërcënimin që përfaqëson në Itali krimi me autorë shqiptarë.

Sipas analizës, krimet që kryhen nga shqiptarë janë në rënie, edhe për shkak të pandemisë. Megjithatë, vitet e fundit, për shkak të dhunës brutale dhe agresionit që i karakterizon, organizatat kriminale shqiptare në Itali zënë një pjesë të mirë të krimeve të raportuara në vendin fqinj, raporton abcnews.al.

Biznesi kryesor i organizatave kriminale shqiptare përfaqësohet nga trafiku i drogës (marihuanë, heroinë, kokainë dhe droga sintetike), por interesat kriminale shtrihen edhe në trafikun e armëve, trafikun e qenieve njerëzore dhe shfrytëzimin e prostitucionit.

Krimet e raportuara dhe shqiptarët e arrestuar janë në rënie

Të dhënat e siguruara nga Departamenti i Administratës së Burgjeve në Itali dëshmojnë se në periudhën 2019-2020 ka një rënie të numrit të të paraburgosurve shqiptarë (2402 në 2019, 1956 në 2020) me një rënie prej 4% në numrin total të të ndaluarve, shkruan abcnews.al. Shqiptarët janë komuniteti i dytë më i madh i huaj në Itali pas atij rumun për nga numri i banorëve të rregullt. Në 31 dhjetor 2020 ata përfaqësonin 8,2% të të huajve me banim në Itali (410 087). Gjeneza e krimit shqiptar është nga fillimi i viteve 90 të shekullit të kaluar.

Gjeneza dhe karakteristikat e organizatave kriminale shqiptare

Krahas formimit të komuniteteve të mëdha në territorin Italian, flukset migratore drejt Italisë kanë çuar edhe në zgjerimin e krimit shqiptar, i cili ka evoluar në grupe të strukturuara, organizimi i brendshëm i të cilave, bazuar në përkatësitë familje/klan, drejtohet rreptësisht nga rregulla të huazuara nga Kanuni. Kanuni është një përmbledhje normash të së drejtës zakonore, që datojnë që në mesjetë në Shqipëri dhe që sot përdoret në mënyrë të parregullt nga grupet kriminale. Besa, burrnia dhe nderi kanë rëndësi kryesore në të drejtën zakonore si gurthemeli i sjelljes personale dhe shoqërore. Kanuni udhëzonte të gjitha aspektet e shoqërisë para moderne shqiptare në periferinë jo urbane të saj.

Krimi shqiptar, rënie me 13% e raportimeve në 2021 në Itali

Në nivel statistikor, ka një rënie prej 13,1% të raportimeve që u referohen shqiptarëve të denoncuar apo të arrestuar; këto raporte (22,823 në 2019, 19,830 vitin pasardhës) përbënin 8,4% të numrit total të të huajve të shtyrë në periudhën dyvjeçare (506,527). Tendenca në rënie i atribuohet edhe masave frenuese të miratuara nga qeveria për të kufizuar efektet e pandemisë dhe kjo konfirmohet në 8 muajt e parë të vitit 2021: në këtë periudhë, numri total i subjekteve shqiptare të shtyrë ishte 12,476 kundrejt 13,813 në 2020.

Sa i përket veprave penale, mbi të gjitha ka krime që lidhen me lëndët narkotike, siç është përmendur tashmë (2408 raportime në 2021, 3819 në 2020, 3920 në 2019); vjedhje (2105 raportime në 2021, 3937 në 2020 dhe madje 5372 në 2019, para pandemisë); dhimbje lëndimesh (818 raportime në 2021), marrja e mallrave të vjedhura (485 në 2021). Të gjitha shifrat janë në rënie krahasuar me vitet e mëparshme. be.k/abcnews.al