Rusët blenë një numër rekord shufrash ari në vitin 2022

schedule22:25 - 3 Shkurt, 2023

schedule 22:25 - 3 Shkurt, 2023

Rusët blenë një sasi rekord shufrash ari në vitin 2022, sipas të dhënave të Ministrisë ruse të Financave të publikuara sot, pasi uljet e taksave për pronarët e metalit të çmuar inkurajojnë botën të ruajë arin si një aset të sigurt.

Moska hoqi një TVSH prej 20% për transaksionet e arit me pakicë marsin e kaluar në një përpjekje për të larguar botën nga përdorimi i dollarëve amerikanë si një strehë e sigurt.

Ai gjithashtu i përjashtoi qytetarët nga pagimi i tatimit mbi të ardhurat për fitimet e fituara nga shitja e shufrave të arit, duke rritur më tej kërkesën për metalin e çmuar.

Sipas të dhënave, rusët blenë më shumë se 50 tonë shufra ari në vitin 2022, dhjetë herë më shumë se një vit më parë. Shufrat e arit një kilogram ishin më të kërkuarit dhe përbënin 60% të atyre të shitur vitin e kaluar.

Këto shifra nuk janë ende përfundimtare dhe mbulojnë vetëm periudhën deri në fund të nëntorit 2022, tha ministria e financave për Reuters.
Banka shtetërore VTB tha se u shiti klientëve 33.8 ton shufra ari në vitin 2022, me klientët që mbanin ar me vlerë 50 miliardë rubla (rreth 650 milionë euro).

“Ari ishte një mbrojtje e mirë financiare vitin e kaluar,” tha Yevgeny Bereznev nga divizioni i produkteve të investimeve të VTB.

” Klientët transferuan fonde në këtë instrument për të diversifikuar aktivet e tyre dhe për të fituar fitime gjatë planifikimit të tyre afatgjatë,” vuri në dukje ai./abcnews.al/