Refugjatët nga Italia në Shqipëri/ Rama: Jo tregti me BE

schedule08:32 - 27 Gusht, 2018

schedule 08:32 - 27 Gusht, 2018

Kryeministri shqiptar Edi Rama konfirmon qëndrimin e qeverisë socialiste për pranimin e 20 eritreasve nga anija «Diciotti”», ndërsa fton kontinentin e vjetër për të zgjidhur çështjen. Në një intervistë për «Corriere» Kreu i ekzekutivit shqiptar tha se marrëdhëniet midis Italisë dhe Shqipërisë kanë qenë gjithmonë të shkëlqyera pavarësisht nga forcat politike në qeveri.

“Duhet të bënim diçka për ata njerëz që pafuqia evropiane i kishte kthyer në të burgosur”. Në një intervistë për «Corriere» Rama theksoi se ne do të bëjmë për ta atë që bëri Italia për ne.

Si do të transferohen?

“Agjencitë kompetente do të merren me këtë çështje. Ne do të bëjmë për ta atë që bëri Italia për ne, eritreasit e asaj kohe”.

Si ishin negociatat me qeverinë italiane?

“Nuk kishte negociata. Ne donim të bënim diçka, por ne hezitonim të shmangnim keqkuptimet me Romën. Shkëmbimi midis ministrave të jashtëm e ka zgjidhur këtë. Italia ka bërë shumë për ne dhe për Evropën: por për një kohë të gjatë ajo është lënë vetëm ».

A do t’i mirëpresni të tjerët?

“Nuk do ta zgjidhte problemin. Shpresoj që Evropa të zgjohet dhe se të gjithë do të bëjnë pjesën e vet. Ne e thamë atë në vitin 2015: kemi nevojë për një plan evropian dhe nuk do ta humbasim thirrjen. Na e imponon historia, të qenit europianë dhje shqiptarë”.

A do të përshpejtojë ky gjest anëtarësimin në BE?

“Nuk ka shkëmbim. Unë nuk u mora me këtë çështje me Kryeministrin Conte. Këtu bëhet fjalë për jetë njerëzish. Ka gjëra të rëndësishme që për fat të keq kanë humbur rëndësinë në këto ditë ».

Kohë më parë Salvini kritikoi hyrjen tuaj në BE.

“Nuk dua të gjykoj, nuk do të zgjidhte asgjë. Ishim në dijeni për rastin për pyetjen “Diciotti”. Qëllimi është një pozicion i unifikuar evropian që për fat të keq nuk është sot».

Cila është marrëdhënia juaj me Romën?

“Marrëdhëniet midis Italisë dhe Shqipërisë kanë qenë gjithmonë të shkëlqyera, pavarësisht nga forcat politike në qeveri. Pa Italinë ne nuk do të kishim shkuar kaq përpara dhe jam krenar të shoh që eritreasit e ardhur dje nga Shqipëria janë një vlerë e shtuar në Itali”

Përse ju intereson BE-ja?

“Kjo është një pyetje që ne nuk e bëjmë: ne nuk kemi humbur kuptimin e historisë, ne ëndërrojmë për një të ardhme më të mirë dhe në një Evropë të plotësuar sipas shpirtit të etërve themelues.

Të dalësh nga BE do të thotë të largohesh nga historia, ndryshimi i BE-së është duke hyrë në të ardhme”.

Dje emigronit, sot mirëprisni emigrantë…

“Ne kemi mikpritur gjithmonë popujt në rrezik. Kujtoj hebrenjtë që iknin nga nazistët. Më kujtohet një gjysmë milioni kosovarë në vitin 1999. Kujtoj tre mijë iranianë liruar nga burgjet irakiane. Kujtoj sirianët e ardhur këto muaj “.

Ku duhet të përmirësohet Shqipëria?

“Ne jemi në rrugën e evropianizimit: kemi bërë shumë, por mbetet shumë për t’u bërë”.

Trafikimi i drogës, megjithatë, shqetëson …

“Ne jemi ndër ata që kanë bërë më shumë. Por siç tregohet nga lufta kundër mafies në Itali kjo është një betejë që zgjat më shumë se seritë “Gomorra” ». /abcnews.al