Mediu: Jemi në momentet e inekzistencës së shtetit, qeverisja i përket një individi

schedule20:30 / 13/09/2019

 “Jemi në momentet e inekszistencës së shtetit”. Këtë deklaroi në studion e Provokacijas në ABC neps kreu i republikanëve Fatmir Mediu, i cili e bazon këtë në mungesën e funksionimit të shtetit dhe rrugëve juridike.

“Shqipëria përballet me ekzistencën ose jo të shtetit. Kemi vendosjen e pushtetit mbi shtetin. Jemi në situatë kritike e kam si qytetar këtë. Një shtet organizohet mbi bazë qytetare-vullnetare me përfaqësues të zgjedhur që ndërton një kushtetutë që respektohen liritë e të drejtat e qytetarëve, ku sot s’kemi Gjykatë Kushtetuese, Gjykatë të lartë dhe as qeverisje, se nuk kemi parlament dhe përfaqësues se qeverisja është e një individi. Jemi nën kushtet e mungesës së plotë të funksionimit të shtetit, mungesë e rrugëve juridike për t’u ballafaqur me konfliktet politike”.

Për këtë kreu republikan bën përgjegjëse mazhorancës, e cila sipas tij ka shkelur kushtetutën 3-4 herë që nga zgjedhja e prokurorit dhe tejkalimi i afateve për KED.

“Reforma në drejtësi pati miratimin e  140 deputetëve pozitë –opozitë , miratimi i ligjeve do bëhej me konsensus, elementi i konesnsuit është se tejkalon  interesat politike të forcave dhe PS ka shkelur 3-4 herë kushtetutën dhe kjo është përgjegjësi i mazhorancës. Që nga zgjedhja e prokurorit tejkalimi i afateve për KED e KLD. E gjithë reforma  në drejtësi u bazua në dy kolona në veting dhe emërimin e gjyqtarëve të rinj, nëse vetingu eci, u vonua emërimi i gjyqtarëve. Ka pasur mungesë dëshire, janë refuzuar e hedhur poshtë. Gjykata e lartë dhe Gjykata kushtetuese ishin më të lehta për shkak të kufizimit të mandatit”.

Sipas Mediut, Rama e rrëzoi qëllimisht Gjykatën Kushtetuese për të kontrolluar çdo element.

“Rënia e Gjykatës Kushtetuese do të thotë të bjerë garanti kushtetues. Rama e rrëzoi qëllimisht për të kontrolluar çdo element. Rama goditi sistemin në mënyrë diabolike për interesat e veta. Shkatërroi sistemin gjyqësor, parlamentin dhe elementin qeverisës”./abcnews.al

schedule20:30 / 13/09/2019