Lufta e Rusisë në Ukrainë po thekson domosdoshmërinë që fuqitë ushtarake të përshtaten me ndryshimin e llojit të konfliktit

schedule15:44 - 28 Korrik, 2022

schedule 15:44 - 28 Korrik, 2022

Nga Clare Fitzgerald, War History Online

Janë shënuar më shumë se 150 ditë nga fillimi i luftës Rusi-Ukrainë, ndërsa pjesa më e madhe e vendit është shkatërruar. Shumë qytete janë rrafshuar ndërsa vetëm një pjesë e shtëpive të paraluftës kanë mbetur të paprekura, veçanërisht në Mariupol, Kharkiv dhe Borodyanka.

Krimet e luftës të kryera nga forcat ruse po raportohen çdo ditë dhe PBB-ja e Ukrainës është tkurrur me 45 për qind, duke e lënë ekonominë e vendit të shkatërruar. Për më tepër, mbi 6.9 milionë janë larguar në vendet fqinje.

Për shumë njerëz, konflikti është padyshim konflikti i parë modern në Europë që nga luftërat jugosllave të viteve 1991-2001 , duke parë kryesisht përdorimin e luftës elektronike dhe moderne.

Shumica e ushtarakëve nuk janë të trajnuar siç duhet për të pasur sukses në asnjërën nga format e luftës, gjë që rrit urgjencën për të zhvilluar programe që do të stërvitnin forcat e tyre për të pasur sukses në kushte të tilla, raporton abcnews.al.

Me urbanizimin dhe zhvillimin e teknologjive të reja që vazhdojnë të rriten, duket se lufta do të vazhdojë të eci në këtë drejtim.

Ekipet e zbulimit në fushën e betejës

Zbulimi është vlerësimi nga forcat ushtarake të një zone për të marrë informacion që do të ndihmonte në suksesin e tyre. Së bashku me marrjen e njohurive për armikun, gjithashtu i lejon njësitë të fitojnë njohuri për terrenin, kushtet e motit dhe objektivat e mundshme strukturore, të cilat të gjitha mund të mblidhen në një sërë mënyrash – duke përfshirë detyrimin e armikut.

Një pjesë kyçe është të kuptosh se si funksionon mendja e njeriut, në mënyrë që dikush të mund të përdorë informacionin e mbledhur nga ekipet e zbulimit për të përcaktuar lëvizjet dhe veprimet e mundshme të armikut.

Është shumë më e lehtë për të marrë informacion për forcën kundërshtare në një mjedis të hapur, sesa në zonat urbane. Këtë e ka treguar lufta Rusi-Ukrainë. Ajo që Putin besonte se do të ishte një fitore e shpejtë është kthyer në çdo gjë tjetër veçse një fitore, raporton abcnews.al.

Kjo lloj lufte, e shoqëruar me sulmet elektronike të Rusisë ndaj infrastrukturës ukrainase, u ka dhënë ushtrive të botës një  ide se cila do të jetë e ardhmja e luftës.

Lufta Rusi-Ukrainë 2022

Kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt të vitit 2022 pas muajsh të përshkallëzimit të tensioneve dhe stërvitjeve ushtarake, Putin ishte i sigurt se forcat e tij do të merrnin shumë shpejt kontrollin.

Ushtria ukrainase ka bërë një luftë të ashpër, duke zmbrapsur forcat ruse dhe duke përfituar nga mbështetja e qytetarëve. Konflikti në përgjithësi ka treguar se mënyra se si ushtarakët i qasen luftës, nga këndvështrimi i përgjithshëm i kundërterrorizmit, mund të mos jetë praktike për këtë lloj mjedisi.

Dy lloje kryesore kanë kryesore: lufta elektronike dhe ajo urbane, raporton abcnews.al.

E para është diçka me të cilën Rusia e ka zhvilluar me vite dhe gjatë luftës së vendit me Ukrainën ka përdorur sulmet kibernetike jo vetëm për të synuar infrastrukturën kryesore, por edhe aleatët e vendit.

Lufta e ardhshme do të shfaqë sulme të shtuara ndaj burimeve elektronike

Në shqyrtimin e tyre se si lufta Rusi-Ukrainë po ndryshon zbulimin ushtarak, Task & Purpose diskutoi të ardhmen e luftës elektronike dhe gjasat e operacioneve më të avancuara që të ndodhin në hapësirën virtuale, në krahasim me një fushë beteje.

Për të pasur sukses në fushën e betejës moderne, ushtritë në mbarë botën duhet të fillojnë t’i kushtojnë më shumë vëmendje përdorimit të luftës elektronike, pasi armiku mund t’i shkaktojë po aq dëme nëpërmjet taktikave të përçarjes sa edhe luftimeve të drejtpërdrejta.

Lufta elektronike nuk është asgjë e re dhe është përdorur që nga shekulli i 20-të, së pari gjatë Luftës Ruso-Japoneze 1904-05. Ai ka tre elementë – hetim, sulm dhe mbrojtje – të cilat përfshijnë bllokimin dhe degradimin e sistemeve, raporton abcnews.al.

Ndërprerje të tilla mund të synojnë një shumëllojshmëri të gjerë teknologjish, duke përfshirë sistemet e lundrimit, komunikimit dhe udhëzimit, këto të fundit e pengojnë armikun të gjejë dhe të nisë sulmet.

Ekzistojnë gjithashtu tre nënndarje të luftës elektronike: sulmi elektronik (EA), mbrojtja elektronike (EP) dhe mbështetja e luftës elektronike (ES). Sulmet elektronike përdorin armë të energjisë elektromagnetike “për të sulmuar personelin, objektet ose pajisjet me qëllim të degradimit, neutralizimit ose shkatërrimit të aftësisë luftarake të armikut”, ndërsa mbrojtja elektronike përdoret për të mbrojtur forcat aleate nga sulmet e armikut që mund të degradojnë teknologjitë e tyre.

Kjo realizohet nëpërmjet përdorimit të teknologjive më të reja, duke kërkuar trajnim të vazhdueshëm dhe të shtuar në sferën elektronike dhe virtuale.

Fuqitë ushtarake duhet të përshtaten me ndryshimin e luftës

Sido që të jetë, Lufta Rusi-Ukrainë ka treguar se fuqitë ushtarake të botës duhet të fillojnë të përshtaten me modernizimin e luftës sa më shpejt se sa më vonë. Pavarësisht se sa të fortë janë ata në luftimet rurale, kushtet ndryshojnë shumë në luftërat elektronike dhe ato urbane.

Kjo e fundit favorizon ata në mbrojtje, që do të thotë se edhe me stërvitje adekuate, të cilën shumë ushtarakë nuk e kanë, forcat sulmuese janë në disavantazh.

Nëse dëshirojnë të mbeten superfuqi ushtarake, vendet si SHBA-ja duhet të fillojnë të zhvillojnë taktika dhe strategji të reja, së bashku me një kurrikul që do t’i lejojë ushtarët të performojnë më të mirën e tyre, pavarësisht vendndodhjes dhe kushteve.

/abcnews.al