Krijohet ura hibride në formë gjarpri, e cila të jep përshtypjen e një kopshti lundrues

schedule22:58 - 6 Mars, 2022

schedule 22:58 - 6 Mars, 2022

Një urë në formë gjarpri që integron zona të gjelbra, lojëra dhe zona relaksi, lidh dy zona përgjatë liqenit të Shangait Yuandang.

E ndërtuar nga Brearley Architects + Urbanists, ajo ka tërhequr përshtypjet e vizitorëve dhe vendasve.

Brearley Architects + Urbanist s (BAU), me qendër në Kinë dhe Australi, projektuan urën 586 metra për këmbësorët si një ” strukturë hibride”, duke kombinuar arkitekturën, infrastrukturën dhe peizazhin me shtigjet ekzistuese dhe natyrën në vend. Figura e urës duket gjithashtu si një fjongo dhe i bën jehonë valëve të ujit në liqenin Yuandang nga poshtë, ndërsa pemët dhe shkurret janë integruar në urë, duke dhënë pamjen e një kopshti lundrues që lidh dy brigjet.

Shanghai: Ura hibride në formë gjarpri, e cila krijon përshtypjen e një kopshti lundrues

Duke kaluar liqenin nga lindja në perëndim dhe përgjatë majës së tij jugore, Ura Yuandang lidh komunën e Shangait dhe provincën Jiangsu që kur u hap në 2020.

“Ura është një hibrid i shumë elementeve që zakonisht nuk shihen në një urë, duke kombinuar bimësinë, belvederët, këndet e lojërave dhe sheshet me ndenjëset,” tha drejtori i BAU James Brearley.

Kolonat e çelikut në formë Y mbështesin strukturën e trarëve të urës, në krye të së cilës një rrugë këmbësore zgjerohet në tre vende për të krijuar hapësirë ​​për një belveder të mbuluar dhe zona pushimi me pamje nga liqeni. Ura është e ndarë në tre korsi të kufizuara me grafikë. Shtigjet e këmbësorëve dhe biçikletave shtrihen në të dyja anët e një zone qendrore me pemë, bimë dhe zona të zgjatura me ndenjëse që ndjekin kthesën e urës.

Në mes të urës Yuandang, një tendë e madhe prej hekuri të punuar e mbështetur nga kolona të holla çeliku mbulon një hapësirë ​​pavioni. Këtu, sediljet dhe një “shesh lojërash” janë të integruara në një tunel me fletë metalike të bardha me vrima.

Shiritat e dritës në bazën e kalimit të urës krijojnë një efekt të ndezur mbi liqen gjatë natës, të plotësuar nga dritat në bazën e dhomave të ndenjes, përgjatë kangjellave. Ndriçimi gjithashtu krijon hije dhe reflektime mahnitëse në këndin e lojërave të pavijonit.