Kredia nuk “ngre krye”/I rikthehet uljes në tetor

schedule15:53 - 30 Nëntor, 2017

schedule 15:53 - 30 Nëntor, 2017

Pas dy muajsh rritje, kreditimi nga bankat i është rikthyer uljes. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë të publikuara këtë fund tregojnë se në fund të tetorit stoku i kredisë ishte rreth 522 miliardë lekë. Tkurrja e kredisë tek sipermarrjet me rreth 1.5 miliardë lekë në një muaj dhe rritja e huasë për individët, bëri që totali i kredisëë shpërndarë në ekonomi të jetë 1.2 miliardë lekësh në krahasim me muajin e mëparshëm.

Sipërmarrjet vleresohet të kenë pak akses në financim, për shkak të të shkuarës së tyre problematike, interesit te tyre te ulët për të investuar, por edhe fshirjes së bilanceve të vjetra. Ulja e totalit të kredisë, në tërësi po shoqërohet me një përmirësim të gjendjes së kredisë”. Fshija e një pjese të kredive të humbura nga bilancet e bankave, prek më së shumti kreditë e humbura të bizneseve”.

Kryesisht për shkak të fshirjes nga bankat, kreditë me probleme kanë zbritur në gati 15% nga më shumë se 20% që ishin një vit më parë.

Përtej fshirjeve dhe kreditimit të ulët tek biznesi, huaja në total në ekonomi lehtësisht më e lartë se një vit më parë./abcnews.al

 

 

https://youtu.be/lmaWkOWGgLE