Komisioneri Johannes Hahn akuzohet për korrupsion

schedule15:14 - 3 Dhjetor, 2021

schedule 15:14 - 3 Dhjetor, 2021

Gazeta franceze “Liberation” ka ngritur akuza të rënda ndaj Komisionerit austriak të BE-së, Johannes Hahn. Thuhet se Hahn i ka lejuar lobistët ta ftojnë atë në udhëtime gjuetie dhe ushqime të shtrenjta pa e raportuar këtë, siç synohej, apeluan ORF dhe Der “Standard”. Hahn i mohon akuzat.

Hahn mori pjesë në një festë gjuetie në dhjetor 2015, e cila u pagua nga Lobi Belg i Pronarëve të Tokave (ELO). Sipas “Liberation”, sipas kodit të sjelljes, ai ishte i detyruar të regjistronte pjesëmarrjen në Komisionin e BE-së.

Një zëdhënës i Hahn tha, sipas  ORF dhe “Standard”, ftesa nga komisioneri i BE-së ishte “thjesht e një natyre private”. Ai merrte pjesë në shoqërinë e mikut të tij në atë kohë, i cili kishte leje gjuetie. Prandaj nuk ishte e nevojshme që kjo të futej në regjistrin e transparencës.

Sipas “Standard”, Hahn është i përfshirë në një tjetër konflikt interesi: në qershor 2021 ai u takua tre herë për darkë me përfaqësuesen austriake në Gjykatën e Audituesve, Helga Berger, njëra prej të cilave shoqërohej nga partnerja e tij aktuale, Susanne Riess.

Zyra e Hahn sqaron, sipas Standard , se këto takime janë “pjesë e shkëmbimit të rregullt që Komisioneri ka me përfaqësues të institucioneve/organizatave që kanë të bëjnë me aktivitete brenda fushës së portofolit të tij”. Në takime morën pjesë edhe përfaqësues nga institucionet e tjera. Regjistrimi në regjistrin e transparencës nuk ishte i nevojshëm. /abcnews.al