Hepatiti C,  jo të gjithë njerëzit janë të prekshëm

schedule09:17 - 21 Tetor, 2018

schedule 09:17 - 21 Tetor, 2018

Një popullsi e vogël e gjahtarëve afrikanë ka një variant gjenetik që e bën më të lehtë të prodhojë një përgjigje adekuate antivirale ndaj infeksionit.

Rreth 3% e popullsisë së botës 170 milion njerëz janë të infektuar me hepatit C, është një infeksion që i heshtur, i padiagnoztikuar për dekada të tëra, dhe është baza e disa prej sëmundjeve më të rënda të mëlçisë si ceroza dhe tumoret. Se si ky virus ka arritur të përhapet derisa bëhet një emergjencë shëndetësore globale nuk është e qartë, por një studim i ri i botuar në PLOS Pathogen e furnizmosn me disa elemente përgjigjen

Sipas studimeve nga Universiteti i Glasgout, një molekulë që duhet të na mbrojë nga virusi i hepatitit C dhe patogjenët e tjerë rezulton më i dobët se sa njeriu, për shembull, si paraqitet në shimpanzetë. Kjo mbrojtje e zbutur e bën më të lehtë virusin të infektojë njerëzit dhe e lejon atë të kalojë pa u vënë re për dekada, ndërkohë që pushton qelizat e mëlçisë.

Jemi nën ndikim! Ne nuk jemi plotësisht të çarmatosur para sulmit ndaj HCV (Hepatiti C Virus). Kur një qelizë (në këtë rast, e mëlçisë) është goditur prodhon, ndoshta e stimuluar nga acidi nukleik i të njëjtin virus, molekula antivirale të quajtura interferone, e cila lëshon me shpejtësi edhe në qelizat pranë, të gjakut dhe sistemit limfatik, të tilla si një mekanizëm i avancuar alarmi.

Në qelizat e mëlçisë duket se funksionon mjaft mirë një klasë e interferonëve të quajtur lambda. Çuditërisht, edhe pse, një lloj i interferonëve lambda, i quajtur IFNL4, është në të njëjtën kohë jo shumë efikas në zhdukjen e të gjithë infeksionit të hepatitit C, dhe lejon virusin të riprodhohet dhe të pashqetësuar për një kohë të gjatë.

Më të mbrojtur. Ekipi i shkencëtarëve ka analizuar shumëllojshmërinë e gjeneve që prodhojnë atë për të parë nëse disa njerëz janë të mbrojtur mirë kundër hepatitit C. U zbulua se një version i rrallë I IFNL4, i pranishëm vetëm në PIgmei (një grup i gjuetarëve të Afrikës Qendrore) është shumë më efikas se të tjerët në ndalimin e përparimit të virusit në kulturat e qelizave të infektuara në laborator. Ky version ka veti të ngjashme me ato të interferonit IFNL4 të pranishme në shimpanzetë. Të gjithë popujt e tjerë njerëzorë, për arsye ende të panjohura, paraqesin më pak variante mbrojtëse të gjenit.

Shimpanzetë janë të vetmet kafshë të tjera, përveç njerëzve, të cilët mund të jenë të infektuar me virusin e hepatitit C, por testet mbi këto kafshë janë të ndaluara, dhe përkundër përpjekjeve deri tani është e pamundur për të gjetur vatra të hepatitit C mes shimpanzeve. Të studiosh sistemin imunitar të popullatave njerëzore që ruajnë një version të IFNL4 më të aftë për një përgjigje antivirale mund të ndihmojnë për të hedhur dritë mbi mekanizmat mbrojtës kundër kësaj sëmundjeje. /abcnews.al