Ekspertët: Syzet me filtër të dritës blu janë të padobishme

schedule19:07 - 11 Shtator, 2023

schedule 19:07 - 11 Shtator, 2023

Syzet bllokuese të dritës blu janë bërë gjithnjë e më të njohura vitet e fundit dhe shpesh rekomandohen ose përshkruhen nga optometristët. Fatkeqësisht, syze të tilla duket se nuk kanë asnjë efekt në tendosjen e syve të kompjuterit ose cilësinë e gjumit, sipas një analize të 17 studimeve të ndryshme.

Përveç kësaj, nuk ka asnjë provë që lentet filtruese të dritës blu mbrojnë retinën, shtresën e ndjeshme ndaj dritës në pjesën e pasme të syrit, sepse studimet nuk e vlerësuan këtë rezultat.

Nuk ka avantazhe afatshkurtra

Analiza u krye nga studiues nga Universiteti i Melburnit në bashkëpunim me kolegë nga Universiteti i Londrës dhe Universiteti Monash. Ata krahasuan performancën e lenteve që filtrojnë dritën blu me lente që nuk filtrojnë dritën blu. Studiuesit nuk panë ndonjë përfitim afatshkurtër nga përdorimi i lenteve të filtrimit të dritës blu dhe as përdoruesit nuk përjetuan një ulje të lodhjes vizuale të lidhur me përdorimin e kompjuterit.

Mbetet e paqartë nëse këto lente ndikojnë në cilësinë e shikimit apo gjumit dhe nuk mund të nxirren përfundime për efektet e mundshme në shëndetin afatgjatë të retinës.

Në të njëjtën kohë, nuk janë zbuluar efekte anësore të dëmshme nga përdorimi i lenteve filtruese të dritës blu. Të gjitha efektet ishin të lehta, të rralla dhe të përkohshme dhe përfshinin siklet gjatë mbajtjes së syzeve, dhimbje koke dhe humor. Studiuesit ia atribuuan këtë problemeve me mbajtjen e syzeve, pasi efekte të ngjashme janë parë me lentet që nuk filtrojnë dritën blu.