Dy interpretime për çeljen e negociatave, debati Zykaj- Kumbaro

schedule21:52 - 25 Shtator, 2019

schedule 21:52 - 25 Shtator, 2019

Është kthyer në një debat të ashpër dhe argumenta kundërshtues hapja e negociatave për Shqipërinë më 18 tetor, mes deputetes Mirela Kumbaro dhe gazetares së ABC News në Bruksel Erisa Zykaj. Deputeja socialiste Kumbaro i referohet dokumentit të Deutche Welles, ku thuhet që është dhënë OK nga deputetë gjermanë për të hapur negociata me Shqipërinë ashtu sikurse janë dhënë dy kushte që duhen zbatuar deri në komferëncën e parë të antarësimit dhe të tjerat në konferencën e dytë të anëtarësimit.

Ndërsa sipas gazetares Zykaj teksti i Bundestagut përmban 9 kushte, ndërsa për fazën e parë ka dy kushte, që janë gjykata kushtetuese dhe e lartë të jenë funksionale dhe reforma zgjedhore. Hapja zyrtare e negociatave do të ndodhë po të plotësohen këto dy kushte

Kumbaro: Data 18 tetor do jetë data për marrjen e vendimit për çeljen e negociatave. Referuar njoftimit nga Deutche Ëelle thuhet që është dhënë OK nga deputetë gjermanë për të hapur negociata me Shqipërinë ashtu sikurse janë dhënë dy kushte që duhen zbatuar deri në komferëncën e aprë të antarësimit dhe të tjerat në konferencëne dytë të antëarësimit.

Zykaj: Unë bazohem te teksti i Bundestagut nëse nuk i pëlqen zonjës Kumbaro nuk është interpetimim. Teksti i Bundestagut përmban 9 kushte. Për fazën e parë ka dy kushte gjykata kushtetuese dhe e lartë të jenë funksionale dhe reforma zgjedhore. Hapja zyrtare e negociatave do të ndodhë po të plotësohen këto dy kushte dhe mbledhja ndërqeveritare ndodh pas plotësimit të 7 kushteve.

Kumbaro: Unë i referohem Deutche Welle-s.

Zykaj: Për Maqedoninë e Shqipërinë ka ndryshim thelbësor. Për Shqipërinë është përpara se të hapen negociata, për Maqedoninë jepet drita jeshile dhe pastaj korniza negociuese. ka ndryshim  thelbësor, nuk kuptoj pse duhet mohuar. Kjo shpresoj zonja Kumbaro që të kemi lexuar të njëjtin tekst./abcnews.al