Drogë, vrasje dhe rrëmbime/ Si i nxori zbuluar bandat e Ballkanit “Sky ECC”, shqiptarët ndër të parët në rajon

schedule10:35 - 25 Prill, 2022

schedule 10:35 - 25 Prill, 2022

Thyerja nga policia e aplikacionit të koduar të komunikimit Sky ECC ka çuar në një mori arrestimesh të reja në të gjithë Ballkanin, veçanërisht atë të bosit famëkeq të drogës Darko Sariç dhe ish-kreut të gjykatës së lartë të Malit të Zi.

Pas thyerjes së këtij aplikacioni një duzinë fuoristradash të zeza të policisë mbërritën në periferinë e pasur të Beogradit, Dedinje, shtëpia e ambasadorëve të huaj, mauzoleumi i Josip Broz Titos dhe një bos famëkeq droge i quajtur Darko Saric.

Kur një operacion policor i udhëhequr nga francezët dhe holandezët hapi kodin në Sky ECC në shkurt 2021, hetuesit fituan akses në një thesar të provave në kohë reale kundër një mori bandash kriminale ndërkombëtare.

Mijëra njerëz janë arrestuar në mbarë botën bazuar në heqjen e Sky ECC; në Ballkan, Saric është më i madhi, por ai nuk është i vetëm.

Në Serbi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri, Mal të Zi dhe Slloveni, pothuajse 100 persona janë arrestuar dhe akuzuar si rezultat i provave të marra nga komunikimet e Sky ECC dhe të transmetuara nga francezët dhe holandezët, për krime që përfshijnë trafik droge, vrasje dhe rrëmbim. .Në të njëjtën ditë kur Saric u arrestua në kryeqytetin serb, policia në Kroacinë fqinje arrestoi 10 në një operacion të përbashkët me policinë në Francë, Belgjikë, Holandë, Austri dhe Spanjë.

Të brohoritura nga mediat, autoritetet në vende të ndryshme të Ballkanit pretendojnë se po ia çojnë luftën bandave të krimit të organizuar. Çështja e mbyllur, me sa duket.

Megjithatë, pas titujve, ekspertët pyesin nëse autoritetet kanë njohuritë ose vullnetin për të ndjekur një mori pistash të ekspozuara nga shkelja e Sky ECC, kudo që mund t’i çojnë ato.

Vetëm në disa raste në Ballkan janë konfirmuar aktakuza nga gjykatat. Dhe megjithëse hetimet kanë zbuluar lidhje midis zyrtarëve publikë dhe figurave të krimit, deri më tani vetëm disa nga të parët janë paditur.

Ekspertët ligjorë, ndërkohë, paralajmërojnë shqetësime rreth ligjshmërisë se si dorëzohen dhe ruhen të dhënat – nga Sky ECC dhe një shkelje e ngjashme e EncroChat në vitin 2020, pyetje që kërcënojnë pranueshmërinë e tyre në gjykatë.

“Për rastin EncroChat, për shembull, nuk ishte e qartë se nga vinin saktësisht të dhënat e papërpunuara dhe nëse të dhënat e papërpunuara ishin ndryshuar në ndonjë mënyrë pasi ishin mbledhur nga shërbimi,” tha profesori Dennis-Kenji Kipker, një anëtar në Akademinë Evropiane për Lirinë e Informacionit dhe Mbrojtjen e të Dhënave, EAID.

Aktakuza Sky ECC

Në mars të vitit 2021, autoritetet amerikane paditën Jean-Francois Eap, shefin ekzekutiv të Sky Global, kompania që qëndron pas Sky ECC dhe Thomas Herdman, një ish-distributor i nivelit të lartë të pajisjeve Sky Global, duke i akuzuar ata për konspiracion për të shkelur influencën federale të Racketeer dhe Akti i Organizatave të Korruptuara, RICO. Eap lëshoi ​​një deklaratë duke mohuar çdo keqbërje.

Pajisjet Sky ofronin mesazhe vetëshkatërruese, një kasafortë të koduar dhe një buton paniku në rast se përdoruesi besonte se pajisja ishte komprometuar. Sky ECC u instalua ekskluzivisht në pajisje të sigurta nga Apple, Google dhe Blackberry, të cilat mund të bliheshin në internet. Gjithçka që kërkohej nga një përdorues ishte të paguante një abonim. /abcnews.al/