Drejtuesja e parë grua e BQE, Lagarde, akuza Gjermanisë dhe vendeve të ulëta për klimën

schedule13:32 / 02/11/2019

Në ditët e para në postin e saj si drejtoreshë e Bankës Qendrore Europiane, Kristin Lagard, akuzoi Gjermaninë dhe disa Vende te Ulëta se nuk investojnë sa duhet për sa i përket mbrojtjes së klimës.

Aktivistët e shoqërisë Atak i kanë kujtuar prioritetet e tyre: Jemi solidarë me Të Premten për të Ardhmen –  lëvizja kërkon që politika e blerjes së aksioneve të jetë më transparente si dhe ndërrimin e drejtimit. Objektivat duhen vendosur duje filluar nga mbrojtja e ambjentit.

Një prioritet i deklaruar dhe nga ish drejtoresha e Fondit Monetar ndërkombëtar gjatë fjalës së saj në parlamentin europian. Tashëm drejtoreshë e Bankës Qendrore Europiane, Kristin Lagard u shpreh se ndryshimi klimatik mbetet një nga sfidat globale më urgjente me të cilën duhet të përballet shoqëria e sotme. Ajo shtoi se mendimi i saj personal ishte se cdo institucion duhet të ketë si mision rrezikun që vjen nga ndryshimet klimatike dhe mbrojtjen e ambjentit.

Lagard kërkon më shumë përpjekje nga ato vende të zonës euro që mund t’ia lejojnë vetes: Vendet , sidomos ato që kanë fonde në buxhet, nuk kanë bërë aq sa duhet si për shembull vendet e ulëta, Gjermania dhe vende të tjera në botyë

Si rregull zyrtarët e bankës qendrore europiane shmangin shqiptimin e emrave të vendeve nëpër deklarata publike, dhe për këtë arsye qeveria gjermane nuk reagoi mirë ndaj kësaj akuze.

Ministri i jashtëm gjerman Olaf Shëlz u shpreh se të dhënat për investimet e qeverisë gjermane për dhjetëvjecarin e ardhshëm, ku përfshihet dhe marrëveshja për klimën, flasin për 550 miliard euro. Një shumë e madhe kjo.

Shëlz theksoi se asnjë qeveri gjermane nuk ka investuar më shumë. /abcnews.al

schedule13:32 / 02/11/2019